Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου

Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου
Το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο εισάγει τον «χρυσό κανόνα» και προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου χάρη στην επικύρωσή του από την Φινλανδία, ανακοινώθηκε σήμερα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

«Για να τεθεί σε ισχύ η συνθήκη, έπρεπε να επικυρωθεί από (τουλάχιστον) 12 κράτη μέλη της ευρωζώνης. Ο όρος αυτός εκπληρώθηκε καθώς η Φινλανδία ήταν το 12ο κράτος της ευρωζώνης που επικύρωσε την συνθήκη, στις 21 Δεκεμβρίου», δήλωσε το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

«Είναι μια καλή είδηση» που η συνθήκη θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, σημείωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στάινερ. «Η ισχύς της δημοσιονομικής συνθήκης είναι ένα στοιχείο κλειδί του θετικού απολογισμού της χρονιάς που τελειώνει. Όμως θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα», σημείωσε.

«Είναι απαραίτητο τους προσεχείς μήνες να ενισχυθεί η ευρωζώνη από έναν πιο στενό οικονομικό συντονισμό», επέμεινε.

Το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο υπεγράφη στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες από 25 κράτη μέλη της Ε.Ε. - η Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισαν να μην το υπογράψουν.

Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 17:19