«Θα είμαι σπίτι για τον γάμο της αδελφής μου» έγραφε μεταξύ άλλων σε ένα γράμμα που θα έστελνε στην οικογένειά του ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, που βρήκε τραγικό θάνατο με αποκεφαλισμό από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Ένα γράμμα που δεν κατάφερε ποτέ να στείλει γιατί οι απαγωγείς του δεν του το επέτρεψαν.

Τα τελευταία λόγια που έγραψε ο Φόλεϊ στην οικογένειά του αποκάλυψε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Daily Mail, ο ο Ντάνιελ Ράι Ότοσεν, ένας 25χρονος Δανός φωτορεπόρτερ ο οποίος έζησε επί 13 μήνες δίπλα στον Φόλεϊ, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Συρία. Ο Ότοσεν απελευθερώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και τηλεφώνησε στην μητέρα του Φόλεϊ για να της μεταφέρει τα τελευταία λόγια του γιου της, τα οποία είχε απομνημονεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είπε ότι τους αγαπάει όλους και ότι ήξερε πως τον αγαπούν και αυτοί. Πως προσεύχονταν για αυτόν και πως μάχονταν για την απελευθέρωσή του. Ήλπιζε ότι θα καταφέρει να είναι πίσω για το γάμο της αδερφής του, Katie» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο ιερέας Μαρκ Μοντμίνι, που διατηρεί στενή σχέση με την οικογένεια Φόλεϊ.

Η μητέρα του Φόλεϊ, Νταιάν, ταξίδεψε στην Κοπεγχάγη και συνάντησε τον Δανό φωτορεπόρτερ. Ο Μπιλ Μπαλμπόνι, πρώην εργοδότης του Φόλεϊ στο πρακτορείο GlobalPost, αποκάλυψε πως η Νταιάν είχε συνάψει στενούς δεσμούς με τις οικογένειες των υπόλοιπων ομήρων δημοσιογράφων από τους τζιχαντιστές στη Συρία. Την περιέγραψε σαν μία «γυναίκα σε αποστολή» να σώσει το γιο της από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε την αιχμαλωσία του, στις 26 Νοεμβρίου του 2013.

Ήταν η ημέρα που ο εργοδότης καθώς και ο αδερφός του Φόλεϊ έλαβαν ένα ηλεκτορνικό μήνυμα που έγραφε: «Κρατάμε τον Τζέιμς. Ετοιμαζόμαστε να διαπραγματευτούμε την απελευθέρωσή του. Θέλουμε χρήματα-Γρήγορα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπαλμπόνι δήλωσε επίσης ότι είχαν όλες τις επαφές από το κινητό του Φόλεϊ. Ακολούθησαν κι άλλα μηνύματα από τους απαγωγείς που ήταν ελπιδοφόρα. Ζητούσαν όμως 80 εκατ. δολάρια για την απελευθέρωσή του. Η οικογένεια του Φόλεϊ κατάφερε να συγκεντρώσει τρία εκατομμύρια, ωστόσο οι απαγωγείς σταμάτησαν να επικοινωνούν. Μέχρι τις 12 Αυγούστου που η οικογένεια του Φόλεϊ έλαβε ένα τελευταίο email στο οποίο οι τζιχαντιστές έγραφαν ότι θα εκτελέσουν τον αμερικανό δημοσιογράφο. «Το πρώτο αίμα Αμερικανού πολίτη θα είναι αυτό του Τζέιμς Φόλεϊ. Θα εκτελεστεί ως άμεση συνέπεια των παραβάσεών σας προς εμάς» έγραφε το τελευταίο μήνυμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης