Το Τόκιο ζητά από το Πεκίνο και την Σεούλ διάλογο σε επίπεδο κορυφής

Το Τόκιο ζητά από το Πεκίνο και την Σεούλ διάλογο σε επίπεδο κορυφής
Η Ιαπωνία κάλεσε σήμερα την Κίνα και τη Νότια Κορέα σε συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής για να διευθετήσουν τις διενέξεις τους.

«Τα προβλήματα που έχουμε χωριστά με την Κίνα και τη Νότια Κορέα δεν είναι απ' αυτά που λύνονται βραχυπρόθεσμα. Όμως αναρωτιέμαι αν είναι σωστή στάση να αρνείται κανείς τις συνομιλίες επειδή υπάρχουν προβλήματα. Ακριβώς επειδή υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει οι πολιτικοί ηγέτες να συζητήσουν μαζί και να κάνουν προσπάθειες για να τα επιλύσουν, δεν νομίζετε;», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα.

Το Πεκίνο και Σεούλ απορρίπτουν αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συνάντηση με το συντηρητικό πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, υποστηρίζοντας πως έχει μιλιταριστικές και εθνικιστικές τάσεις τις οποίες καταδικάζουν.

Στις 26 Δεκεμβρίου ο Άμπε προκάλεσε την οργή του Πεκίνου και της Σεούλ μεταβαίνοντας στο μνημείο Γιασουκούνι του Τόκιο, όπου τιμούν τα 2,5 εκατομμύρια των πεσόντων για την Ιαπωνία, αλλά κυρίως 14 εγκληματίες πολέμου που καταδικάσθηκαν μετά το 1945.

Η Κίνα και η Νότια Κορέα καταδίκασαν το προσκύνημα ως προσβολή προς τα θύματα των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν από τα ιαπωνικά στρατεύματα στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο έχουν ψυχρανθεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο εξαιτίας μιας εδαφικής διένεξης στην Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Το Τόκιο έχει μια εδαφική διένεξη και με τη Νότια Κορέα.
«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στη σημασία του διαλόγου και ελπίζουμε ειλικρινά πως η Κίνα και η Νότια Κορέα θα απαντήσουν στην έκκληση μας», κατέληξε ο Κισίντα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 01:59