Βερολίνο: Απέρριψαν την πρόταση Γιούνκερ για ανακατανομή των πόρων του ΕΜΣ

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014, 21:52
Βερολίνο: Απέρριψαν την πρόταση Γιούνκερ για ανακατανομή των πόρων του ΕΜΣ
Την διάθεση 100 δις ευρώ από το σύνολο των 450 του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ως εγγυήσεις για δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επιθυμεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «ανοιχτοί» στην πρωτοβουλία του κ. Γιούνκερ είναι τόσο ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, η προσπάθειά τους ωστόσο να διερευνήσουν τις προθέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έληξε άδοξα.

«Το δίδυμο έλαβε μια πρώτης τάξης άρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο και επισημαίνεται ότι ο κ. Σόιμπλε τους δήλωσε «ξεχάστε το», τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανακατανομής των πόρων του ΕΜΣ, ενώ τους υπενθύμισε ότι ο Μηχανισμός δημιουργήθηκε για τη διάσωση του ευρώ και όχι για τη χρηματοδότηση έργων.

Προειδοποίησε δε, ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις αμφιβολίες για την ικανότητα της Ευρωζώνης να διαφυλάξει το κοινό νόμισμα.

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της ατομικής βόμβας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

«Οι πόροι του ΕΜΣ δεν προορίζονται για να χρησιμοποιηθούν», φέρεται να δήλωσε στους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο, ιδιαίτερα εκνευρισμένος τους είπε: «Μερικοί δεν μπορούν να κοιμηθούν όταν ξέρουν ότι κάπου κοντά υπάρχουν χρήματα που κάθονται».

Την ίδια ώρα, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δηλώνει στο περιοδικό ότι «πρέπει να κινητοποιήσουμε τα χρήματα» και τάσσεται υπέρ της διάθεσης ενός τμήματος των κεφαλαίων του ΕΜΣ προκειμένου η ΕΤΕπ να δώσει νέα δάνεια.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Μίχαελ Φουκς, προειδοποιεί τον κ. Γιούνκερ «να προσέξει να μην επιβεβαιώσει από την αρχή όλες τις προκαταλήψεις για την επιλογή του στην κορυφή της Επιτροπής», ενώ ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της CDU Χέρμπερτ Ρόιλ τονίζει ότι «ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε με τη λάθος πλευρά».

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014, 21:52