Τον καταδίκασαν, τον εκτέλεσαν και τον αθώωσαν 21 χρόνια μετά...

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016, 12:00
Τον καταδίκασαν, τον εκτέλεσαν και τον αθώωσαν 21 χρόνια μετά...
Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Κίνα αθώωσε σήμερα έναν άνδρα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1995 σε ηλικία 21 ετών, έπειτα από την καταδίκη του για βιασμό και φόνο, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία εναντίον του δεν ήταν επαρκή.

Ο Νίε Σούμπιν κρίθηκε ένοχος 21 χρόνια νωρίτερα για τον βιασμό και τον φόνο μιας γυναίκας στην πόλη Σιτζαζχουάνγκ στη βόρεια επαρχία Χεμπέι.

Εκτελέστηκε στις 27 Απριλίου 1995, αφού το περιφερειακό δικαστήριο της Χεμπέι επικύρωσε την απόφαση για την εκτέλεσή του, έπειτα από έφεση που άσκησε εναντίον της απόφασης ένα τοπικό δικαστήριο.

Τον Ιούνιο όμως ξεκίνησε η επανεξέταση της υπόθεσή του, αυτήν τη φορά από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας.

«Τα γεγονότα δεν ήταν ξεκάθαρα, τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή» αποφάνθηκε το δικαστήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

«Πολλά από τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του Νίε ήταν ύποπτα» αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες και για την ομολογία του.

Η οικογένειά του ζητούσε να αποδοθεί δικαιοσύνη μετά τη σύλληψη το 2005 ενός κατά συρροή δολοφόνου που ομολόγησε ότι σκότωσε και τη γυναίκα για τον φόνο της οποίας είχε καταδικαστεί ο Νίε.
 
Παρόλο που οι γονείς του άσκησαν έφεση το 2007, η υπόθεση άνοιξε εκ νέου επισήμως το 2014, αφού οι Αρχές αποφάσισαν ότι υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για να δικαιολογηθεί η επανεξέτασή της.

Το περιφερειακό δικαστήριο της επαρχίας Χεμπέι, που καταδίκασε και εκτέλεσε τον Νίε, «εξέφρασε την πιο βαθιά του συγγνώμη» στους συγγενείς του και πρόσθεσε ότι σύντομα θα ερευνήσει «τυχόν προβλήματα νομιμότητας σχετικά με την έρευνα», όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Παράλληλα, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και μια διαδικασία για την παροχή αποζημίωσης στους συγγενείς του Νίε.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016, 12:42