Στο επίκεντρο έντονης κριτικής βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η Αυστραλία λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει απέναντι σε όσους μετανάστες κάνουν αίτηση για τη χορήγηση ασύλου. Μην επιτρέποντας την είσοδο των μεταναστών σε αυστραλιανό έδαφος μέχρι την εξέταση της αίτησής τους, τα κέντρα κράτησης στο νησί Μάνους στην Παπούα-Νέα Γουινέα ή στο νησί Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό γεμίζουν καθημερινά, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας υπεραμύνθηκε, πάντως, της υφιστάμενης πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πιο ανθρωπιστικό, το πιο αξιοπρεπές, το πιο συμπονετικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταματήσουμε αυτές τις βάρκες διότι εκατοντάδες άνθρωποι, πιστεύουμε περίπου 1.200 στην πραγματικότητα, έχουν πνιγεί στη θάλασσα στο απόγειο της διακίνησης ανθρώπων υπό την προηγούμενη κυβέρνηση» ανέφερε ο Τόνι Άμποτ.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 μόνο μία βάρκα που μετέφερε μετανάστες κατάφερε να φτάσει στις ακτές της Αυστραλίας. Παλαιότερα οι αφίξεις μεταναστών ήταν σχεδόν καθημερινές και εκατοντάδες από αυτούς έχαναν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανέφερε επίσης πως οι συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο κράτησης στο νησί Μάνους είναι «λογικές με δεδομένη την κατάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ανάγκες όλων για φαγητό, ρούχα, καταφύγιο, ασφάλεια πληρούνται και με το παραπάνω χάρη στην καλή δουλειά της κυβέρνησης (της Παπούας-Νέας Γουινέας), της αυστραλιανής κυβέρνησης και του προσωπικού που εργάζεται στο κέντρο» υπογράμμισε.

Μια έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα υποβληθεί σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού αναφέρει ότι η μεταναστευτική πολιτική της Αυστραλίας παραβιάζει τη διεθνή Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

«Η κυβέρνηση της Αυστραλίας, αποτυγχάνοντας να παράσχει επαρκείς συνθήκες κράτησης, να σταματήσει την κράτηση παιδιών και να τερματίσει την κλιμάκωση της βίας και της έντασης στο περιφερειακό κέντρο εξέτασης (των αιτήσεων ασύλου), έχει παραβιάσει το δικαίωμα των αιτούντων άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να μην υποβάλλονται σε βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική συμπεριφορά» αναφέρεται στην έκθεση του Χουάν Μέντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης