Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο ειρηνικά στο Τορόντο για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και τον ρατσισμό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά τον θάνατο μιας νεαρής μαύρης γυναίκας στο Τορόντο, η οποία την Τετάρτη έπεσε από τον 24ο όροφο κτηρίου κατά τη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας, οι συνθήκες της οποίας παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιστατικό αυτό ήρθε να προστεθεί στον φόνο τη Δευτέρα ενός μαύρου, αόπλου άνδρα, του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ, στη Μινεάπολις των ΗΠΑ στη διάρκεια της σύλληψής του.

Οι Καναδοί διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν μάσκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κρατούσαν πανό που έγραφαν “Όχι ακόμη μία ζωή μαύρου”, “Οι ζωές των μαύρων μετρούν” και “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”, τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Φλόιντ την ώρα που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος, με το γόνατο ενός αστυνομικού στον λαιμό του.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είναι σημαντικό, παρά την πανδημία, να δείξουμε ότι μαχόμαστε για δικαιοσύνη για όλους, για όλους τους μαύρους, για τους ανθρώπους όλων των φυλών. Ακόμη κι αν το πρόβλημα είναι πιο σημαντικό στις ΗΠΑ, αυτό συμβαίνει στην πόρτα μας, εδώ στο Τορόντο και τον Καναδά. Πρέπει να ενωθούμε σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ένας διαδηλωτής.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων, φωνάζοντας “Χωρίς δικαιοσύνη, χωρίς ειρήνη”.

Σε πολλά πανό υπήρχε επίσης το σύνθημα “Δικαιοσύνη για τη Ρέτζις”, το όνομα της νεαρής γυναίκας που πέθανε στο Τορόντο.

Η Ρέτζις Κορσίνσκι- Πακέ, 29 ετών, έπεσε από τον 24ο όροφο του κτηρίου όπου διέμενε κατά τη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας, την οποία είχε καλέσει η μητέρα της λόγω μιας οικογενειακής διαμάχης. Η νεαρή, που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, είχε πάθει κρίση επιληψίας, σύμφωνα με τα καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Αρχές της επαρχίας Οντάριο έχουν ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης