Τουρκία: Ανακρίνονται οι 49 εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010, 15:16
Τουρκία: Ανακρίνονται οι 49 εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί
Για την πιθανή εμπλοκή τους σε συνωμοσία για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης ανακρίνονται σήμερα 49 Τούρκοι στρατιωτικοί, απόστρατοι και εν ενεργεία, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες στην Άγκυρα.

Δεκαεπτά απόστρατοι στρατηγοί και τέσσερις εν ενεργεία ναύαρχοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 49 συλληφθέντων. Ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, ο στρατηγός Ιμπραήμ Φουρτούνα, και ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, πρώην αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανακρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούνται για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τζαμιών, ώστε να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για ένα πραξικόπημα στο πλαίσιο της επιχείρησης "Βαριοπούλα" που χρονολογείται από το 2003, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Οι πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο σε τουρκική εφημερίδα.

Θεωρούνται ύποπτοι επίσης για την εκπόνηση σχεδίου κατάρριψης τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους, με στόχο την πρόκληση ένοπλης σύρραξης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά το σύνολο των ισχυρισμών αυτών.

Ως επικεφαλής του σχεδίου φέρεται ο πρώην στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο οποίος και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή, δηλώνοντας ότι το σχέδιο εκείνο αποτελούσε «στρατηγικό παίγνιο» της εποχής που βρισκόταν εν ενεργεία.

Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει ανατρέψει τέσσερις τουρκικές κυβερνήσεις από το 1960 και ασκούσε ισχυρή επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας, είδε τα προνόμιά του να περιορίζονται μετά την εισαγωγή από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων με στόχο την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες.

Επίσης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είδαν την εικόνα τους να αμαυρώνεται τα τελευταία χρόνια μετά τις έρευνες για συνωμοσίες εν αποστρατεία και εν ενεργεία μελών τους για την αποσταθεροποίηση της χώρας και την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης.

Αξιωματικοί αλλά και πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 200 ατόμων που βρίσκονται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας της υπόθεσης Εργκενεκόν.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος ανέβαλε επίσκεψή του στην Αίγυπτο μετά τις χθεσινές συλλήψεις, κατήγγειλε πρόσφατα μία εκστρατεία δυσφήμησης του τουρκικού στρατού και δήλωσε ότι η εποχή των πραξικοπημάτων έχει παρέλθει.

Το χθεσινό κύμα συλλήψεων ακολουθεί τη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τουρκική Δικαιοσύνη, προπύργιο της υπεράσπισης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Διαβάστε επίσης:
Υπό πίεση ο αρχηγός του τουρκικού στρατού, 22 Φεβρουαρίου 2010, 16:17


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010, 15:24