Τουρκία: Ανοίγει εκ νέου υπόθεση μαζικής σφαγής Κούρδων

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, 00:40
Τουρκία: Ανοίγει εκ νέου υπόθεση μαζικής σφαγής Κούρδων
Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει εκ νέου τον φάκελο της έρευνας για τους θανάτους 33 Κούρδων χωρικών από μια αεροπορική επιδρομή πριν από 19 χρόνια, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο αποφάνθηκε ότι για την επίθεση ευθύνονταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το διεθνές δικαστήριο στο Στρασβούργο απέρριψε στο σκεπτικό της απόφασής του - η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη Τρίτη - τον ισχυρισμό των τουρκικών αρχών ότι οι χωρικοί είχαν δολοφονηθεί από αυτονομιστές αντάρτες τον Μάρτιο του 1994 και πρόσθεσε ότι οι τουρκικές Αρχές απέτυχαν να διενεργήσουν επαρκείς και αποτελεσματικές έρευνες για τη σφαγή.

Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Σαντουλάχ Εργκίν, είπε στους δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο Στρασβούργο ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της δικαιοσύνης επιτρέπουν στις τουρκικές αρχές να ερευνήσουν εκ νέου την υπόθεση και διαβεβαίωσε ότι θα το πράξουν, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Το ΕΔΑΔ υποχρέωσε με την απόφαση του την Τουρκία να καταβάλει 2,3 εκατ. ευρώ στους προσφεύγοντας, ανάμεσά τους τρεις ανθρώπους οι οποίοι είχαν τραυματιστεί στην επίθεση αυτή και συγγενείς των νεκρών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν γυναίκες και παιδιά.

Η επίθεση είχε σημειωθεί σε δύο χωριά της επαρχίας Σιρνάκ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, τον Μάρτιο του 1994, ενώ μαινόταν ο πόλεμος ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την εκτός νόμου ένοπλη κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Οι επιζήσαντες είχαν διαβεβαιώσει ότι άκουσαν τον ήχο των βομβαρδιστικών της πολεμικής αεροπορίας, αλλά οι Τούρκοι εισαγγελείς είχαν αψηφώντας τα αποδεικτικά στοιχεία επιρρίψει την ευθύνη για τις αιματηρές επιθέσεις στους μαχητές του PKK.


Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2013, 00:58