Τουρκία: Υπό κράτηση δικηγόροι απεργών πείνας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017, 18:20
Τουρκία: Υπό κράτηση δικηγόροι απεργών πείνας
Η κυβέρνηση της Άγκυρας συνεχίζει την πολιτική των διώξεων, εκδίδοντας σήμερα εντάλματα κράτησης σε βάρος των συνηγόρων δύο εκπαιδευτικών απεργών πείνας, οι πρόκειται να εμφανισθούν σε δύο ημέρες ενώπιον του δικαστηρίου. Την αποκάλυψη έκαναν δικηγόροι που εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς.

Η Νουριγέ Γκιουλμέν, καθηγήτρια λογοτεχνίας, και ο Σεμίχ Οζακτσά, δάσκαλος σε Δημοτικό σχολείο, πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και περισσότερο από έξι μήνες. Η αιτία είναι ότι έχασαν τις δουλειές τους στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γιατροί λένε πως οι δύο κρατούμενοι επιβιώνουν με υγρά και συμπληρώματα και έχουν υπογραμμίσει πως εδώ και αρκετούς μήνες είναι επικίνδυνα εξασθενημένοι.

Οι αρχές τούς έθεσαν υπό κράτηση τον Μάιο με την κατηγορία ότι σχετίζονται με τη μαχητική αριστερή οργάνωση DHKP-C, την οποία η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική.

Εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος 18 δικηγόρων, όλων μελών δύο δικηγορικών γραφείων που έχουν αναλάβει την υπεράσπιση των εκπαιδευτικών.

«Η κράτηση των συναδέλφων μας σήμερα είναι μια μάταιη απόπειρα να μείνουν ανυπεράσπιστοι η Γκιουλμέν και ο Οζακτσά», δήλωσε στο Reuters ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους δύο, προσθέτοντας πως περισσότεροι από 2.000 δικηγόροι ζήτησαν να τους υπερασπιστούν λόγω της συμβολικής σημασίας της υπόθεσης.

Η αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομές σε δικηγορικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα και έθεσε υπό κράτηση 10 δικηγόρους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για άλλους οκτώ. Οι Γκιουλμέν και Οζακτσά θα εμφανισθούν την Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου, για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017, 18:20