Τουρκία: Μετά την τραγωδία επανεξετάζουν τους κανόνες ασφαλείας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014, 22:28
Τουρκία: Μετά την τραγωδία επανεξετάζουν τους κανόνες ασφαλείας
Την αναθεώρηση των κανόνων ασφαλείας στους χώρους εργασίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας, μερικές ημέρες αφότου 10 εργάτες σκοτώθηκαν, όταν ένας ανελκυστήρας «βούτηξε» στο κενό από ύψος 32 ορόφων σε μια οικοδομή στην Κωνσταντινούπολη.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση, προκειμένου να διαλύσει το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μετά το δυστύχημα, για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη κανόνων ασφαλείας στους χώρους εργασίας, 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι δύο συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) θα υποβληθούν φέτος στο κοινοβούλιο προς έγκριση, στο πλαίσιο των προσπαθειών για βελτίωση των κανόνων ασφαλείας.

«Είναι προφανές ότι η ασφάλεια στον εργασιακό χώρο αποτελεί ένα ζωτικής σημασίας θέμα. Ένα σχέδιο δράσης θα συσταθεί και θα παρουσιαστεί» είπε ο Αρίντς στους δημοσιογράφους.

Μια δεκαετία ταχείας οικονομικής ανάπτυξης οδήγησε στην ραγδαία άνοδο του κατασκευαστικού τομέα στην Τουρκία, ωστόσο οι κανόνες ασφαλείας στον εργασιακό χώρο δεν ακολούθησαν τους ίδιους ρυθμούς. Η χώρα μετρά το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων σε εργατικά δυστυχήματα στην Ευρώπη και ήταν τρίτη στη σειρά κατάταξης παγκοσμίως το 2012, σύμφωνα με τον ILO.

Η τουρκική Συνέλευση για την Υγεία των Εργατών και την Εργασιακή Ασφάλεια ανέφερε ότι 272 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε εργατικά δυστυχήματα μέχρι στιγμής φέτος και ότι τουλάχιστον 1.235 σκοτώθηκαν το 2013, με τους περισσότερους θανάτους να έχουν σημειωθεί στον κλάδο των κατασκευών.

Ο Αρίντς επισήμανε ότι έρευνες για το δυστύχημα του Σαββάτου έχουν ήδη ξεκινήσει και ότι οι εργασιακοί νόμοι θα αναθεωρηθούν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου 2014, 22:33