To Oruc Reis αρχίζει υποθαλάσσιες έρευνες

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 11:04
To Oruc Reis αρχίζει υποθαλάσσιες έρευνες

Για σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στις νέες σεισμικές έρευνες του Oruc Reis. 

Σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας

«Πρόκειται για σοβαρότατη κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας να πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο και μάλιστα λίγες ημέρες μετά από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που την καλούσαν να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες. Mόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis, θα ξαναρχίσει ο διάλογος» διευκρίνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. 

«Έχουμε μία παράνομη τουρκική NAVTEX, γι΄ αυτό κάνουμε όλες τις ενέργειες που πρέπει για να αναδείξουμε την προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας, σε ένα διεθνές πλαίσιο το οποίο ευνοεί τις δικές μας διπλωματικές ενέργειες. Όσον αφορά το επιχειρησιακό πεδίο, θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται» τόνισε.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής υπενθύμισε μάλιστα ότι ο καταληκτικός ορίζοντας που έχει δώσει η ΕΕ για την αξιολόγηση της Τουρκίας είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι έκτοτε η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας δεν δείχνει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση που είχε ξεκινήσει πριν την 1η Οκτωβρίου.

Παράλληλα ανέφερε: «Δεν θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση Τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής». 

Ξεκίνησαν οι έρευνες του Oruc Reis

Tην ίδια ώρα, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε: 

«Χθες το Oruc Reis έφθασε στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές, σήμερα θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι δηλώσεις του Ντονμέζ έγιναν στο διεθνές συνέδριο «ICCI 2020-26th International Energy and Environment Fair and Conference».

Με κλειστό το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού εδώ και 24 ώρες 

Κλειστό παραμένει εδώ και 24 ώρες το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. 

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας και το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη προς την Τουρκία

Η επιστροφή του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θεωρείται ωμή πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει χθες ξεκάθαρο μήνυμα πως υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου η Ελλάδα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε στη γειτονική χώρα ότι με το Oruc Reis να πλέει νότια του Καστελόριζου δεν νοείται διάλογος με την Άγκυρα.

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Άγκυρα ότι υποθάλπει μονομερώς τις εντάσεις

Χθες, Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκριναν την απόφαση της Τουρκίας να στείλει το Oruc Reis και πάλι στην ανατολική Μεσόγειο και κατηγόρησαν την Άγκυρα ότι υποθάλπει μονομερώς τις εντάσεις και περιπλέκει «εσκεμμένα» την επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020, 15:56