Τραμπ: «Θα πάμε σίγουρα σε πόλεμο με το Ιράν για τα πυρηνικά, αλλά όχι τώρα»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 10:23
Τραμπ: «Θα πάμε σίγουρα σε πόλεμο με το Ιράν για τα πυρηνικά, αλλά όχι τώρα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Time Magazine» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν για να αποφευχθεί η πιθανότητα να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Σε ερώτηση «πότε;» απάντησε: «Αυτό θα το αφήσω με ερωτηματικό. Προς το παρόν δεν θα το έλεγα».

Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν μία ημέρα αφότου το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει 1.000 επιπλέον στρατεύματα στη Μέση Ανατολή «για αμυντικούς σκοπούς».

Η κλιμάκωση στις σχέσεις Τεχεράνης και Ουάσιγκτον σημειώθηκε αφού οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι επιτέθηκε σε ακόμη δύο πετρελαιοφόρα στον δίαυλο Ορμούζ.

Ευθύνες στην Τεχεράνη για την επίθεση αποδόθηκαν και από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε πως «υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι το Ιράν πραγματοποίησε τις δύο επιθέσεις». Επίσης, προειδοποίησε την Τεχεράνη για τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει αν δεν τηρήσει τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά.

Το σενάριο της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον του Ιράν προέρχεται από ισραηλινές πηγές. Αυτό κάνει τους σχολιαστές να αμφισβητούν το ενδεχόμενο, θεωρώντας πως ίσως πρόκειται για καθαρά ισραηλινή προτροπή.

Τον τελευταίο καιρό υπάρχει τόσο μεγάλη παραπληροφόρηση ώστε είναι πολύ δύσκολο να κρίνουμε την ισραηλινή ειδησεογραφία που υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν στρατιωτική επίθεση στο Ιράν.

Το Ισραήλ θέλει οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιτεθούν στο Ιράν και η προβολή αυτού του σχεδίου θα μπορούσε να είναι μια απόπειρα προώθησης γεγονότων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αποκάλυψαν στην εφημερίδα «Μααρίβ» ότι αξιολογούν τα σχέδια των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν τακτική επίθεση στο Ιράν σε απάντηση της επίθεσης εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, από την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος έχει συνεχείς συζητήσεις με ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές, αντιπροσώπους του Πενταγώνου και συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η υπό εξέταση στρατιωτική δράση θα ήταν εναέριος βομβαρδισμός ιρανικής εγκατάστασης που συνδέεται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, υποστήριξαν περαιτέρω οι αξιωματούχοι.

Ταυτόχρονα, όμως, εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe μετέφερε μήνυμα από τον Αμερικανό πρόεδρο προς την ιρανική ηγεσία, ζητώντας την απελευθέρωση πέντε Αμερικανών κρατουμένων και προσκαλώντας το Ιράν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είχε προσθέσει ακόμη ότι «ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να αναστείλει όλες τις κυρώσεις καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», χωρίς να δοθεί όμως κάποια εγγύηση ότι θα τις «παγώσει» ή θα τις ανακαλέσει.

Ο Sayyed Ali Khamenei, ο ηγέτης της ιρανικής επανάστασης, απέρριψε το μήνυμα και κάθε διάλογο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και είπε στους φιλοξενούμενούς του ότι θεωρεί πως με τον Τραμπ δεν αξίζει να «ανταλλάξει ούτε μήνυμα».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι τα ρωσικά και κινεζικά συμφέροντα θα πληγούν σε περίπτωση πολέμου των ΗΠΑ με το Ιράν, καθιστώντας την ατμόσφαιρα εξαιρετικά ανυπόφορη.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019, 10:24