Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 15:04
Τσεχία: Ο πρωθυπουργός Μπάμπις υπέβαλε επισήμως την παραίτησή του
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις υπέβαλε την Τετάρτη επισήμως την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν, δύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπάμπις δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

«Αποδέχομαι την παραίτησή σας και σας ζητώ να ασκήσει η κυβέρνηση κανονικά το έργο της, μέχρι τον διορισμό νέας. Σας αναθέτω την εντολή να διεξάγετε διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης», είπε ο πρόεδρος Ζέμαν.

Το Σύνταγμα δίνει στον αρχηγό του κράτους το δικαίωμα να επιχειρήσει δύο φορές τον σχηματισμό κυβέρνησης και να ορίσει τον πρωθυπουργό. Η θητεία του Ζέμαν λήγει στις 8 Μαρτίου, αλλά διεκδικεί την επανεκλογή του στην προεδρία, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, απέναντι στον φιλοευρωπαίο Γίρι Ντράχος. Καθώς το Σύνταγμα δεν προβλέπει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να οριστεί ο πρωθυπουργός, ο Ζέμαν θα μπορούσε να διορίσει και πάλι τον Μπάμπις αργότερα, εφόσον επανεκλεγεί στο αξίωμά του.

Το κίνημα ANO («Ναι» στα τσέχικα) του Μπάμπις κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2017, εξασφαλίζοντας 78 έδρες σε σύνολο 200. Στο κοινοβούλιο της Τσεχίας μπήκαν άλλα οκτώ κόμματα, που όμως αρνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία, επικαλούμενα κυρίως την κατηγορία που τον βαρύνει, ότι έλαβε παρανόμως ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018, 15:04