Ουδείς είχε αμφιβολία πως πίσω από την πολλαπλή τρομοκρατική επίθεση στη Σρι Λάνκα με τους εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες κρυβόταν κάποιο παρακλάδι φανατικών τζιχαντιστών.

Τελικά, η κυβέρνηση του Κολόμπο ανακοίνωσε επίσημα το πρωί της Δευτέρας πως η τοπική ισλαμιστική οργάνωση National Tawheed Jammath (NJT) είναι υπεύθυνη για το μακελειό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, Ραγίθα Σενεράτνε.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Rajitha Senaratne πάντως, η εκτίμηση των Αρχών είναι ότι οι επιθέσεις έγιναν υπό τον συντονισμό ενός διεθνούς δικτύου, «χωρίς το οποίο οι επιθέσεις δεν θα μπορούσαν να έχουν συμβεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά σκοτώθηκαν 290 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά εκατοντάδες ακόμα. Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 24 συλλήψεις.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενες αναρτήσεις του zougla.gr, οι μουσουλμάνοι στη Σρι Λάνκα είναι η τρίτη κατά σειρά θρησκευτική μειονότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 11% του πληθυσμού. Η χριστιανική κοινότητα της χώρας ανέρχεται μόλις στο 7,4%. Είναι προφανές πως οι αριθμοί αυτοί δεν συνάδουν με τη βαρβαρότητα με την οποία εκτελέστηκε η τρομοκρατική επίθεση, δεδομένου ότι η χριστιανική κοινότητα δεν διαθέτει ούτε πολιτική ούτε και κοινωνική επιρροή που θα καθόριζε τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Επί της ουσίας πρόκειται για μία εκδικητική ενέργεια, η οποία περισσότερο έχει να κάνει με τη στρατηγική και τακτική ήττα του ISIS στη Συρία, παρά με την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα στη Σρι Λάνκα. Μένει να αποκαλυφθεί η διασύνδεση της τοπικής αυτής ισλαμιστικής οργάνωσης με τα διεθνή δίκτυα της Τζιχάντ και ενδεχομένως οι διασυνδέσεις με ισχυρά ισλαμιστικά δίκτυα της Ινδονησίας, του Πακιστάν, του Μπανγκλαντές ή της Ινδίας.

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης