Με μια εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 60 έτων από την υπογραφή της συνθήκης με την οποία δόθηκε τέλος στις εχθροπραξίες στην Κορεατική Χερσόνησο (Πόλεμος της Κορέας, 1950-53).

Τέλειος συγχρονισμός, άψογοι σχηματισμοί και παρουσίαση σύγχρονων οπλικών συστημάτων κυριάρχησαν στη διάρκεια της παρέλασης. Ανάμεσα στα όπλα που πέρασαν μπροστά από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της πολιτικής και του στρατού ήταν και εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς. Την ίδια ώρα στρατιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την κεντρική πλατεία της Πιονγκγιάνγκ, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Σύμφωνα με το Reuters, ανάμεσα στους θεατές βρίσκονταν και αρκετοί βετεράνοι του πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη στρατιωτική παρέλαση την παρακολούθησε ο τωρινός ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un, έχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο της Κίνας -παραδοσιακής συμμάχου της Πιονγκγιάνγκ- Li Yuanchao.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας μετέδωσε μεταξύ άλλων επετειακά αφιερώματα σε ό,τι αποκάλεσε «νίκη στον εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο», καθώς και εικόνες από λαμπερές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε γήπεδα της Πιονγκγιάνγκ. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αναφορές στα τρία μέλη της δυναστείας των Kim (Kim II-sung, Kim Jong-il και Kim Jong-un) ήταν συνεχείς και τα σχόλια πολλά και διθυραμβικά.

Ο Πόλεμος της Κορέας (1950-53) θεωρείται το πρώτο σοβαρό περιστατικό του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο φανέρωσε την ολοένα αυξανόμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Αφορμή αποτέλεσε η επέμβαση δυνάμεων της Βόρειας Κορέας σε περιοχές πέρα από τον 38ο παράλληλο της Γης, γεγονός που οδήγησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) στο να στείλουν ενισχύσεις στην Κορεατική. Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη μετά την εμπλοκή στον πόλεμο της Κίνας, όταν Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμεναν να γίνει χρήση ακόμα και… πυρηνικής βόμβας.

Τελικά, στις 27 Ιουλίου 1953 υπεγράφη η ανακωχή ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Διαβάστε επίσης:
Β. Κορέα: Γιόρτασαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, 06:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης