Βέλγιο: Προκαταρκτική έρευνα για τους βομβαρδισμούς σε συνοικία της Μοσούλης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 15:47
Βέλγιο: Προκαταρκτική έρευνα για τους βομβαρδισμούς σε συνοικία της Μοσούλης
Προκαταρκτική έρευνα άρχισε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου για δύο «πιθανά περιστατικά» που συνδέονται με αεροπορικές επιδρομές του βελγικού στρατού στο πλαίσιο της μάχης για την ανακατάληψη της ιρακινής πόλης της Μοσούλης, και στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου.

«Λάβαμε πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας σχετικά με δύο πιθανά περιστατικά» δήλωσε ο Έρικ φαν ντερ Σιπτ εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

«Αν έχουν ακολουθηθεί οι κανόνες εμπλοκής και παρόλα αυτά υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, ενδέχεται να μην έχει διαπραχθεί κανένα ποινικό αδίκημα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο οικολόγος βουλευτής Βούτερ ντε Βρίεντ, μέλος της επιτροπής Άμυνας του Βελγίου, επισήμανε μιλώντας στο φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι τα περιστατικά αυτά συνδέονται με τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησαν βελγικά F-16 στη Μοσούλη στις 17 Μαρτίου.

Το Βέλγιο συμμετέχει με έξι F-16 στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Μοσούλης Νάουφαλ Χαμάντι, «περισσότεροι από 130 άμαχοι» σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού που έπληξαν εκείνη την ημέρα τη συνοικία αλ Τζαντίντα, υποστηρίζοντας τις ιρακινές δυνάμεις που πραγματοποιούν από τον Νοέμβριο μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017, 15:47