Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις κατοίκων σε ορεινή περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Ρουμανίας για τα σχέδια της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας «Chevron» να εξορύξει φυσικό αέριο με την αμφιλεγόμενη μέθοδο του «fracking».

Εικόνες που μετέδωσε το euronews δείχνουν ανθρώπους να ιππεύουν άλογα και να κάνουν κύκλους γύρω από μια ξύλινη εγκατάσταση για την εξόρυξη φυσικού αερίου, πάνω στην οποία βρισκόταν ένα πλακάτ που έγραφε «Σταματήστε τη Chevron». Την ίδια στιγμή, διαδηλωτές με παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας εθνικές σημαίες κάλεσαν την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει σχέδιο εκμετάλλευσης του υπεδάφους με τη χρήση χημικών ουσιών και νερού, το οποίο είναι πολύ πιθανό να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφοντας την περιοχή που βρίσκεται κοντά στο χωριό Πανγκέστι (340 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κάτοικοι αυτής της κοινότητας είναι στην πλειονότητά τους γεωργοί και κτηνοτρόφοι, και υποστηρίζουν πως η εξόρυξη του φυσικού αερίου θα καταστρέψει τον τρόπο ζωής τους και το περιβάλλον.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, το Βουκουρέστι προωθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομία, η οποία στηρίζεται στα έσοδα από τις εξορύξεις μετάλλων και φυσικού αερίου. Οι πιέσεις πάντως που δέχεται ο πρωθυπουργός Victor Ponta από την αντιπολίτευση και διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις είναι έντονες, καθώς ένα από τα σχέδια που εξετάζονται είναι η δημιουργία του μεγαλύτερου ανοικτού χρυσωρυχείου στην Ευρώπη από την καναδική εταιρεία «Gabriel Resources» στα περίχωρα της κωμόπολης Ρόζια Μοντάνα.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC μετέδωσε πως στη διάρκεια των εργασιών εξόρυξης θα χρησιμοποιηθεί… κυάνιο, προκειμένου να βγει ευκολότερα το πολύτιμο μέταλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Ρουμανία: «Πόρτα» στη Chevron λόγω «fracking», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013, 02:59

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης