Αναβλήθηκαν μέχρι νεωτέρας οι εργασίες γεώτρησης του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού «Chevron» σε ορεινή περιοχή της Ρουμανίας στα περίχωρα του χωριού Πανγκέτσι.

Οι κάτοικοι αντιδρούν στο σχέδιο εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της περιοχής, καθώς όπως υποστηρίζουν η απελευθέρωση του φυσικού αερίου από το υπέδαφος, μέσω της επικίνδυνης τεχνικής «fracking», θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους. Από την πλευρά τους πάντως εκπρόσωποι της «Chevron» εξηγούν πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας πως έχουν και τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να τονώσει τον τομέα της ενέργειας προκειμένου αυτός να λειτουργήσει ως στυλοβάτης της ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «fracking» είναι μια μέθοδος εντοπισμού και εξόρυξης του φυσικού αερίου, ιδιαίτερα δημοφιλής στις Η.Π.Α., που έχει προκαλέσει όμως πλήθος αντιδράσεων σε Καναδά, Γερμανία, Ισπανία και Βρετανία. Με τη χρήση ειδικών χημικών τα οποία διοχετεύονται μέσα στη γεώτρηση, γίνεται ευκολότερη η απελευθέρωση του φυσικού αερίου ακόμα και σε σημεία που βρίσκονται πολλά χλμ. κάτω από την επιφάνεια της γης. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή μπορεί να μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, βάζοντας έτσι «ταφόπλακα» στην προοπτική μιας ήρεμης ζωής κοντά στη φύση για τους κατοίκους που έχουν την ατυχία να βρίσκονται κοντά στο κοίτασμα.

Διαβάστε επίσης:
Διχάζει το «fracking» στον Καναδά‏, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013, 12:53
Βρετανία: Συγκρούσεις αστυνομικών – διαδηλωτών για την εξόρυξη αερίου, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2013, 18:06
Το fracking απειλεί και τους Γερμανούς ζυθοποιούς, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013, 12:16
 
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης