Ένταση επικράτησε στα περίχωρα του Νιου Μπράνσγουικ στον Καναδά, όταν περίπου 100 αστυνομικοί ήρθαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ακτιβιστές και απόγονοι Ινδιάνων έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τους αστυνομικούς να τους απομακρύνουν από το σημείο. Έγιναν τουλάχιστον 40 προσαγωγές σύμφωνα με το Russia Today (RT). Με τα βίαια επεισόδια της Πέμπτης κορυφώθηκε μια διαμαρτυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ μια εβδομάδα στον Καναδά για την αμφιλεγόμενη μέθοδο της «υδραυλικής ρωγμάτωσης», ευρέως γνωστής ως «fracking».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται για την εξόρυξη φυσικού αερίου από το υπέδαφος και βασίζεται στη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών και νερού, τα οποία και διοχετεύονται μέσα στη γεώτρηση, εγκυμονώντας ωστόσο σοβαρούς κινδύνους για τον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόσφατα το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Γαλλία απαγόρευσε τη συγκεκριμένη μέθοδο, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη για το περιβάλλον, ενώ έντονη είναι η συζήτηση για το θέμα αυτό και στη Γερμανία. Το «fracking» χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης