Νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη την ερχόμενη Τετάρτη 25 Απριλίου μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Οι δύο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, θα συναντηθούν στην αυστριακή πρωτεύουσα και με τον προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος προσπαθεί να γεφυρώσει τις υφιστάμενες διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε προχθές ο κ. Κοτζιάς, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει τελική συμφωνία η οποία θα είναι έτοιμη πριν από την προθεσμία της συνόδου του ΝΑΤΟ (11/12 Ιουλίου). Για την Αθήνα αυτό οφείλεται σε καθαρά πρακτικούς λόγους, με βασικό τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση πιθανής συμφωνίας στη γειτονική χώρα, αλλά και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία η αναθεώρηση του συντάγματος.

Εrga omnes

Η Αθήνα θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για συμφωνία την ουσιαστική χρήση της συμφωνηθείσας ονομασίας και των συνδεδεμένων παραμέτρων έναντι όλων (erga omnes), εντός και εκτός της ΠΓΔΜ. 

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι οι δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού της γείτονος Ζόραν Ζάεφ μάλλον δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, αν και η συνάντηση της επόμενης Τετάρτης στη Βιέννη είναι πρωτοβουλία του κ. Νίμιτς, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες – εκτιμά ότι οι παρούσες συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί από τις μέχρι σήμερα επαφές, είναι ώριμες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι βέβαιο ότι, ακόμη και αν χαθεί η προθεσμία της συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, η διαπραγμάτευση μπορεί να συνεχιστεί, εφόσον, βεβαίως, στην ΠΓΔΜ έχουν αποφασίσει ότι η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει και να εγκριθεί από τους πολίτες της γείτονος. Σε γενικές γραμμές, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας θεωρούν την έγκριση από δημοψήφισμα ελάχιστη προϋπόθεση, προκειμένου να συναινέσουν σε πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης