Βολιβία-Covid-19: Εν μέσω πανδημίας, εντοπίστηκε κρούσμα ιλαράς

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Απριλίου 2020, 03:07
Βολιβία-Covid-19: Εν μέσω πανδημίας, εντοπίστηκε κρούσμα ιλαράς

Εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η Βολιβία εντόπισε ένα κρούσμα ιλαράς, 19 χρόνια αφότου εξάλειψε την ασθένεια αυτή, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας.

«Επί περίπου 20 χρόνια, είχαμε εξαλείψει (την ιλαρά) μολονότι ο ιός επανεμφανίστηκε» στη Λατινική Αμερική, δήλωσε ο εθνικός διευθυντής επιδημιολογίας, Βιρχίλιο Πριέτο, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση Bolivia TV.

Η ασθενής είναι μια 29χρονη παιδίατρος που εργάζεται στην πόλη Σάντα Κρους, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, την περιοχή δηλαδή που έχει πληγεί περισσότερο από την Covid-19. Εκεί έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά από τα 703 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από την Covid-19 έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα 43 άνθρωποι στη Βολιβία.

Η γιατρός, μολονότι είχε εμβολιαστεί, παρουσίαζε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, καταρροή και εξάνθημα, εξήγησε ο Πριέτο. Δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε ήλθε σε επαφή με τουρίστες στη χώρα της. Τέθηκε σε καραντίνα και ιχνηλατούνται οι επαφές της.

Η Βολιβία κατάφερε να εξαλείψει την ιλαρά στις αρχές του 21ου αιώνα, χάρη στις τακτικές εκστρατείες εμβολιασμού του πληθυσμού. Το 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την εξάλειψη της ιλαράς από όλη τη Λατινική Αμερική, όμως δύο χρόνια αργότερα επανεμφανίστηκαν κρούσματα στη Βενεζουέλα.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Απριλίου 2020, 03:07