Οικολογικό έγκλημα : Βομβάρδισαν «κατά λάθος» κοραλλιογενή ύφαλο !

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013, 11:52
Οικολογικό έγκλημα : Βομβάρδισαν «κατά λάθος» κοραλλιογενή ύφαλο !


Τέσσερις βόμβες «αναγκάστηκαν» να ρίξουν την προηγούμενη Τρίτη δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Great Barrier Reef (Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο) της Αυστραλίας, όταν, κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους σε άσκηση, «κάτι δεν πήγε καλά».

Τα δύο κάθετης απογείωσης AV-8B Harrier τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Bonhomme Richard κατά τη διάρκεια της άσκησης Saber Talisman που βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες σε εξέλιξη και είχαν ως αποστολή να ρίξουν τις συγκεκριμένες βόμβες στη νήσο Townshend, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πτήσης τους έλαβαν εντολή για ακύρωση της συγκεκριμένης αποστολής, καθώς κρίθηκε ότι τη στιγμή εκείνη υπήρχαν κίνδυνοι στην περιοχή-στόχο, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί ποιοι ήταν αυτοί οι κίνδυνοι.

Η επιχειρησιακή αυτή όμως αλλαγή δημιούργησε κατάσταση «emergency» καθώς, τα αεροσκάφη, μη έχοντας σκοπό να επιστρέψουν με τις βόμβες, ήταν εφοδιασμένα με μικρή ποσότητα καυσίμων. Με τις βόμβες λοιπόν επί των αεροσκαφών, θα ήταν σχεδόν βέβαιο πως τα υπάρχοντα καύσιμά τους δεν θα αρκούσαν και σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια απόπειρα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, τόσο για τα πληρώματα των εν λόγω αεροσκαφών, όσο και για το πλήρωμα του αεροπλανοφόρου.


Ο μεγάλος κοραλλιογγενής ύφαλος της Αυστραλίας, απίστευτης ομορφιάς και βιοποικιλότητας

 Αυτό ανάγκασε τους πιλότους να πάρουν την απόφαση να ξεφορτωθούν τις τέσσερις συνολικά βόμβες και αυτό έγινε πάνω από μία περιοχή ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας, όπως ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας. Η απόρριψή τους έγινε από ύψος 50 μέτρων, όπως δε ανακοινώθηκε, οι συγκεκριμένες βόμβες δεν έφεραν εκρηκτική γόμωση.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013, 12:31