Προσκλήσεις στάλθηκαν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, όμως μόνο ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ απάντησε με την παρουσία του. Το ιερό τέρας του γαλλικού κινηματογράφου Ζεράρ Ντεπαρντιέ ήταν κι αυτός στη γιορτή, καθήμενος στην κάτω πλευρά του επίσημου βήματος.

Μετά την πολιτική παρέλαση, ο Κιμ και ο Λι χαιρέτισαν το πλήθος με τον Βορειοκορεάτη να σηκώνει το χέρι του προσκεκλημένου του.
Το Πεκίνο είναι ο μεγάλος προστάτης και εμπορικός εταίρος του Βορρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από χρόνια πάγου λόγω των βαλλιστικών και πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, οι σχέσεις αναθερμάνθηκαν σαφώς φέτος, επιτρέποντας στον Κιμ να συναντήσει τον Σι τρεις φορές στην Κίνα.
Οι υποθέσεις για ερχομό του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ δεν υλοποιήθηκαν – ο τελευταίος πρόεδρος που επισκέφθηκε τη Βόρεια Κορέα παραμένει ο Χου Τζιντάο το 2005.

Όμως, σύμφωνα με τον Ο’Κάρολ, φαίνεται πως η Πιονγκγιάνγκ θέλει να προωθήσει τη σχέση της με το Πεκίνο.

«Αυτό έχει συνέπειες στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ βεβαίως γιατί η Κίνα παραμένει ένας πολύ σημαντικός παίκτης και η παρουσία της εδώ μαζί με μια αντιπροσωπεία τόσο υψηλού επιπέδου έχει σκοπό να το υπενθυμίσει αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί μια «οριστική και πλήρως επιβεβαιωμένη αποπυρηνικοποίηση» της Βόρειας Κορέας, όμως η Πιονγκγιάνγκ έχει δεσμευθεί μόνο να εργαστεί για μια αποπυρηνικοποιημένη χερσόνησο, ένας ευφημισμός που επιδέχεται όλες τις ερμηνείες.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης