Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η διεθνής κοινότητα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται σήμερα, Σάββατο, στο Ανατολικό Τιμόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσο τελικά θα αποχωρήσουν από την ασιατική χώρα οι δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής του Ο.Η.Ε., που βρίσκονται εκεί από το 2006. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι «κυανόκρανοι» θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί μέχρι το τέλος του 2012, ωστόσο, εκπρόσωπος του διεθνούς Οργανισμού είχε ξεκαθαρίσει ότι βασικό κριτήριο για μια τέτοια απόφαση θα είναι οι σημερινές βουλευτικές εκλογές.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 το πρωί, τοπική ώρα, (01:00 ώρα Ελλάδος) και πρόκειται να κλείσουν στις 15.00 το μεσημέρι (09.00 ώρα Ελλάδος). Δικαίωμα ψήφου έχουν 645.000 πολίτες, σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός δεν ξεπερνά το 1,1 εκατ.. Τον περασμένο Απρίλιο, οι κάτοικοι στο Ανατολικό Τιμόρ ψήφισαν για την ανάδειξη του νέου προέδρου, χωρίς να σημειωθούν παρατράγουδα.

Συνολικά, 21 κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές και όπως μετέδωσε το Associated Press είναι ελάχιστες οι πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας από μια και μόνο πολιτική παράταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ειρηνευτική αποστολή του Ο.Η.Ε. έφθασε στο νησί του Ειρηνικού προκειμένου να δώσει ένα τέλος στις μακροχρόνιες συγκρούσεις και το καθεστώς αναρχίας. Το Ανατολικό Τιμόρ κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία το 2002. Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές νικητής ήταν ο πρώην στρατιωτικός, Taur Matan Ruak. Παρόλο που θεωρείται μια από τις φτωχότερες χώρες της Ασίας, τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου (συνολικής εκτιμώμενης αξίας 10,5 δισ. δολαρίων) μπορούν να δώσουν μία καινούρια δυναμική στην οικονομία, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης:
Ανατολικό Τιμόρ: Εορτασμοί για τα 10 χρόνια Ανεξαρτησίας από την Ινδονησία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Μαΐου 2012, 00:49

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης