Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου απορρίπτει την ιδέα περί ενός «φόρου αμαρτιών»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020, 16:02
Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου απορρίπτει την ιδέα περί ενός «φόρου αμαρτιών»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απέρριψε τον επονομαζόμενο «φόρο αμαρτιών» σε προϊόντα όπως μπίρες, τσιγάρα και τρόφιμα με ζάχαρη, μια ιδέα που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Πάουλο Γκουέντες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Πάουλο Γκουέντες, συγγνώμη, είσαι υπουργός μου. Τάσσομαι στο πλευρό σου κατά 99%, όμως δεν θα υπάρξει καμία φορολογική αύξηση στην μπίρα, όχι», δήλωσε ο Μπολσονάρου, μετά την άφιξή του στο Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου βρίσκεται σε επίσημο ταξίδι.

«Δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούμε να αυξήσουμε το φορολογικό βάρος στη Βραζιλία. Όλοι καταναλώνουμε ζάχαρη καθημερινά, δεν μπορούμε να το αυξήσουμε», συμπλήρωσε.

Η ιδέα ενός «φόρου αμαρτιών» παραπέμπει σε ένα μέτρο που ελήφθη προσφάτως στη Βρετανία και εφαρμόζεται από τον περασμένο Απρίλιο σε προϊόντα με υψηλά ποσοστά αλατιού, ζάχαρης και λιπαρών, με στόχο την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράο επιχείρησε να υποβαθμίσει τη διαμάχη μεταξύ του Μπολσονάρου και του Γκουέντες, σημειώνοντας πως είναι φυσιολογικό οι υπουργοί να διατυπώνουν ιδέες, όμως οι οικονομικές αποφάσεις εναπόκεινται στον πρόεδρο.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020, 16:02