Βραζιλία: Σύλληψη καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία το 1992

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, 08:30
Βραζιλία: Σύλληψη καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία το 1992
Οι Αρχές της Βραζιλίας έθεσαν το Σάββατο υπό κράτηση έναν άνδρα που καταζητείται από το 1992, καθώς φέρεται να διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ειδικότερα, η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Βραζιλίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η αστυνομία συνέλαβε τον 47χρονο Νίκολα Τσέρανιτς στην πόλη Ινταϊατούμπα, περίπου 45 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Σάο Πάουλο.

Η Interpol είχε εκδώσει επείγον σήμα για τον Τσέρανιτς. Σύμφωνα με ιστότοπό της, τον βαρύνουν κατηγορίες ότι διέπραξε «εγκλήματα πολέμου εναντίον άμαχου πληθυσμού».

Ούτε η Ιντερπόλ, ούτε οι αρχές της Βραζιλίας έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις κατηγορίες σε βάρος του Τσέρανιτς. Δεν είναι εξάλλου σαφές πόσο καιρό ο άνδρας αυτός διέμενε στη Βραζιλία.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας ενημέρωσε το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο για το αίτημα έκδοσης του Τσέρανιτς που υπέβαλαν οι αρχές της Βοσνίας και κατόπιν άρχισαν έρευνες για τον εντοπισμό του.

Πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί εισαγγελείς συνεργάστηκαν με Βόσνιους συναδέλφους τους και την αστυνομία στο Σάο Πάουλο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Τσέρανιτς.

Βάσει του νόμου στη Βραζιλία, είναι το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αυτό που αποφαίνεται για τα αιτήματα έκδοσης. Δεν είναι γνωστό πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να ληφθεί απόφαση.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, 08:30