Βραζιλία: Την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας ζητούν οι δικηγόροι του

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019, 08:08
Βραζιλία: Την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της χώρας ζητούν οι δικηγόροι του

Την αποφυλάκιση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ζήτησαν οι δικηγόροι του, μετά την αποκάλυψη εγγράφων και στοιχείων σύμφωνα με τα οποία ένας δικαστής συντόνισε τη δουλειά εισαγγελικών λειτουργών για να καταδικαστεί ο πρώην συνδικαλιστής και ιστορικός ηγέτης της βραζιλιάνικης Αριστεράς, μετέδωσαν ΜΜΕ.

Τα μηνύματα που φέρονται να αντάλλασσαν ο δικαστής Σέρζου Μούρου, σήμερα υπουργός Δικαιοσύνης, και ο εισαγγελέας Ντελτάν Νταλανιόλ καταδεικνύουν ότι είχαν έρθει «σε πλήρη ρήξη με την αμεροληψία» που όφειλαν να έχουν, ανέφεραν οι συνήγοροι του Λούλα στην προσφυγή τους στο ομοσπονδιακό ανώτατο δικαστήριο, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο πρακτορείο ειδήσεων Agência Brasil.

Τα μηνύματα αυτά δείχνουν πως «ο Μούρου έδινε στρατηγικές συμβουλές στους εισαγγελείς και τους έδινε ιδέες για νέες κατευθύνσεις στην έρευνα» που διενεργούσαν, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Intercept, ο οποίος τα έφερε στο φως.

Ο Λούλα άρχισε να εκτίει τον Απρίλιο του 2018 ποινή κάθειρξης 12 ετών που του επιβλήθηκε για μια υπόθεση διαφθοράς. Εφετείο μείωσε αργότερα την ποινή του σε κάθειρξη οκτώ ετών και δέκα μηνών.

Η φυλάκιση του Λούλα τον εμπόδισε να πάρει μέρος στις προεδρικές εκλογές της περασμένης χρονιάς, τις οποίες αναμενόταν να κερδίσει, και άνοιξε τον δρόμο στον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου.

Ο Μπολσονάρου έκανε τον Μούρου υπουργό Δικαιοσύνης με διευρυμένες αρμοδιότητες. Ο πρώην δικαστικός αρνείται ότι η συμπεριφορά του στην έρευνα που διενεργήθηκε σε βάρος του Λούλα ήταν ανάρμοστη καθ' οιονδήποτε τρόπο.

Ο Λούλα εξαρχής δήλωσε αθώος, ενώ κατήγγειλε ότι η δίκη του ήταν πολιτική και στόχο είχε να μην αφεθεί να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το νέο αίτημα για την αποφυλάκιση του Λούλα που υποβλήθηκε από τους δικηγόρους του την 25η Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019, 08:28