Κίνημα διαμαρτυρίας στο διαδίκτυο που υποστήριξε πως εξέφραζε εκστρατεία βάσης από μέλη της κοινότητας Alawite της Συρίας δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Middle East Eye.

Η εκστρατεία, που είναι γνωστή ως Sarkha -ή «The Cry»-, υποτίθεται ότι ξεκίνησε το 2014 στην παράκτια πόλη Tartus ως απάντηση στο μεγάλο αριθμό των θυμάτων μεταξύ των Αλαουιτών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρχαν η σελίδα Sarkha στο Facebook, διαδικτυακές αναφορές για αφίσες του Sarkha που επικολλήθηκαν στα τείχη της πόλης και σύντομα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έδειχναν νέους να γράφουν με σπρέι τα συνθήματα της εκστρατείας στους τοίχους.

Πριν από πολύ καιρό, υπήρχαν αναφορές στο διαδίκτυο ότι η εκστρατεία είχε εξαπλωθεί στην πόλη Latakia και στο νησί Arwad, καθώς και σε άλλες παράκτιες περιοχές που φιλοξενούν τη σέκτα Alawite, η οποία υποστηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η καμπάνια αντλούσε υποστήριξη στα περισσότερα μέρη της χώρας με την κύρια σελίδα της στο Facebook με περίπου 100.000 likes πριν εξελιχθεί σε ιστότοπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατασκευασμένο στο Νιου Τζέρσεϊ

Ωστόσο τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν στα MEE δείχνουν ότι η Sarkha σχεδιάστηκε στην πραγματικότητα από την αμερικανική εταιρεία, Pechter Polls του Princeton, στο Νιου Τζέρσεϊ, με σύμβαση της βρετανικής κυβέρνησης.

Αρχικά το συμβόλαιο διαχειρίστηκε μονάδα στο Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (MoD), που ονομάζεται Στρατιωτικές Στρατηγικές Επιδράσεις.

Η ευθύνη για τη διαχείρισή της μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ταμείο βρετανικής κυβέρνησης, που ονομάζεται Ταμείο Συγκρούσεων, Σταθερότητας και Ασφάλειας (CSSF), το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση συγκρούσεων που απειλούν τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το χέρι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε κρυμμένο, καθώς τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αναφέρονταν στο Sarkha λέγοντας ότι ξεκίνησε «από ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών» οι οποίοι ανησυχούσαν για τα υψηλά ποσοστά ατυχημάτων μεταξύ των Αλαουίτων που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης.

Η εκστρατεία Sarkha, η οποία μετονομάστηκε αργότερα στο Speak Up, επιδίωξε να «δημιουργήσει μια ασφαλή πλατφόρμα κοινωνικών μέσων για τον λαό της Αλαουίτης», σύμφωνα με μια ανασκόπηση του προγράμματος από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η εκστρατεία υπογράμμισε αυτούς τους θανάτους και τους τραυματισμούς και ανέφερε επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός νεαρών Αλαουίτων εγκαταλείφθηκε από τον στρατό, ενώ άλλοι συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε κρατικές φυλακές.

Το βασικό του μήνυμα ήταν ότι μέλη των κοινοτήτων Alawite της Συρίας έπρεπε να καταγγείλουν τον σεχταρισμό, να συνδεθούν με τους σουνίτες μουσουλμάνους και άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες της χώρας και να αποδεχτούν ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ενώ ήταν και αυτός Αλαουίτης, ήταν επίσης τύραννος.

https://www.middleeasteye.net/

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης