Σε όσους διαμαρτύρονται για όσα αμφιλεγόμενα διαφαίνονται με τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να θυμίσουμε ότι και στην απερχόμενη διακυβέρνηση Ομπάμα υπήρχαν «μπουμπούκια».

Όπως η πρώην πλέον, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, η οποία πέρασε για τελευταία φορά το κατώφλι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την αποχαιρετούμε κι εμείς, υπενθυμίζοντας ότι το περασμένο καλοκαίρι σε ένα σύντομο ταξίδι της στην Κύπρο είχε προσπαθήσει στα γρήγορα να επιλύσει το πρόβλημα της κυπριακής κρίσης, μετατρέποντας την κυρίαρχη αυτή χώρα σε προτεκτοράτο.

Η λύση που πρότεινε μετ’ επιτάσεως ήταν να δημιουργηθεί βραδυφλεγής βόμβα, προκαλώντας μόνιμη διαμάχη, σε στιλ Βοσνίας ,στους κόλπους της Ε.Ε.

Μην ξεχνάμε την απλουστευμένη της πρόταση για τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα: «Η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ. Να ενταχθεί κι η Κύπρος στο ΝΑΤΟ, οπότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τα συμμαχικά στρατεύματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«F*ck the EU»

Τι πίστευε η πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη είχε διαφανεί μεταξύ άλλων στην τηλεφωνική της επικοινωνία στις 4 Φεβρουαρίου 2014, με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία Geoffrey Pyatt για την «επίλυση» της ουκρανικής κρίσης, η οποία είχε διαρρεύσει στα Μέσα.

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο αφορούσε σε ποιον θα πρέπει να ανατεθεί η νέα ουκρανική κυβέρνηση, με το όνομα του Arseniy Yatsenyuk να προτείνεται αρκετές φορές. Τελικά, ο Yatsenyuk ορίστηκε πρωθυπουργός της Ουκρανίας στις 27 Φεβρουαρίου.

Η φράση που είχε μείνει όμως από εκείνη την τηλεφωνική συνομιλία ως ιστορική ήταν της Νούλαντ, όταν είχε ερωτηθεί «πώς βλέπει να αντιδρά η Ευρώπη».

«Ποιος γ@μεί την Ε.Ε.» είχε πει.


Όταν μοίραζε μπισκότα και κουλουράκια στους διαδηλωτές της πλατείας Μαϊντάν στο Κίεβο

Θυμίζουμε ότι η «λαϊκή εξέγερση» στο Κίεβο ουδεμία υποκίνηση είχε από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Έτσι, το γεγονός ότι η Νούλαντ μοίραζε κουλουράκια, μπισκότα και σάντουιτς στους διαδηλωτές είχε γίνει… για διαφημιστικούς λόγους των εταιρειών που τα προσέφεραν!

Στη Νούλαντ είχε υποβληθεί σε κατάθεσή της στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας τον Μάιο του 2014 από τη βουλευτή Dana Rohrabacher της Καλιφόρνια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος το ερώτημα: «Αν στις βίαιες διαδηλώσεις στην Ουκρανία ήταν παρόντες νεοναζί;».

Η Νούλαντ τότε προσπάθησε να αποφύγει να δώσει σαφή απάντηση υποστηρίζοντας πως «ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονταν οπαδοί όλων των χρωμάτων»… Η Rohrabacher τότε τη διέκοψε λέγοντας: «Άρα, η απάντηση είναι ΝΑΙ!».

Αλλά και οι απόψεις της Νούλαντ για την ελευθερία έκφρασης διά του Τύπου ήταν πολύ… δημοκρατικές.

Τον Ιανουάριο του 2015, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Brookings Institute είχε ερωτηθεί αν θα πρέπει να κλείσουν τα γραφεία της RΤ (Ρωσικής Τηλεόρασης).

Είχε τότε αρνηθεί, αλλά δεν παρέλειψε να δυσφημήσει τη δραστηριότητα του Μέσου: «Εκείνο που θα πρέπει να δούμε είναι πώς το RT έχει ένα ελάχιστο ακροατήριο στις ΗΠΑ, έτσι δεν παίζει κάποιο ρόλο τα ψέματα που διαδίδει σε μια μιντιακή ατμόσφαιρα γεμάτη από δυναμικές φιλαλήθεις πληροφορίες».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης