Χιλή: Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021, 03:51
Χιλή: Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί

Η Χιλή ξεπέρασε χθες Τρίτη το όριο των πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορωνοϊό, δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’ ό,τι προέβλεπε το σχέδιο μαζικής ανοσοποίησης που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση.

Στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους 5.011.517 άνθρωποι, ενώ οι 2.139.079 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη, διευκρίνισε χθες το υπουργείο Υγείας.

Ο στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση ήταν να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Χιλής πριν από την 30ή Μαρτίου.

Πρόκειται για «αξιέπαινο» επίτευγμα το οποίο «ανήκει σε όλους τους Χιλιανούς», ανέφερε με ικανοποίηση ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης άρχισε στη Χιλή την 24η Δεκεμβρίου, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και συνεχίστηκε με τις ομάδες του πληθυσμού που θεωρείτο πως διέτρεχε τον υψηλότερο κίνδυνο. Μέχρι εδώ, αξιοποιούνται δύο εμβόλια: αυτό της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech και το CoronaVac της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinovac.

Η ανοσοποίηση διεξάγεται σ’ ένα τεράστιο δίκτυο σχεδόν 15.000 κέντρων εμβολιασμού, τα οποία διαχειρίζονται κατά βάση οι δήμοι και κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας.

Παρά τη νέα αύξηση των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, η οποία ανάγκασε τις αρχές να ανακοινώσουν ότι θα τεθεί ξανά υπό αυστηρό περιορισμό το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας εντός της εβδομάδας, η πρόοδος της διαδικασίας του εμβολιασμού γεννά ελπίδα στη χώρα.

Γηροκομείο στη νότια Χιλή, οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό στον οποίο είχαν λάβει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου CoronaVac την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μπόρεσε να ξεπεράσει την εμφάνιση εστίας, τη μόλυνση 70 ανθρώπων από τον νέο κορωνοϊό.

Υπέκυψε μόνο μία ηλικιωμένη, η οποία όμως «ήταν ανάμεσα σε τέσσερις φιλοξενούμενους οι οποίοι, για διάφορους λόγους, δεν είχαν λάβει το εμβόλιο», διευκρίνισε το γηροκομείο Σαν Βισέντε δε Πάουλ, στην πόλη Ανκούδ.

Την 8η Μαρτίου, 25 φιλοξενούμενοι στο γηροκομείο (οι 24 ηλικιωμένοι που είχαν ήδη αποθεραπευτεί μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων του COVID-19) και τα μέλη του προσωπικού έλαβαν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου τους.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021, 03:51