Έκκληση προς τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Alassane Ouattara, να λάβει άμεσα δράση προκειμένου να δοθούν οι αποζημιώσεις στα χιλιάδες θύματα των τοξικών αποβλήτων που είχαν ριφθεί παράνομα στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, Αμπιτζάν, το 2006, έκανε χθες η Διεθνής Αμνηστία.

«Πέντε χρόνια μετά την απόθεση των τοξικών αποβλήτων από το “Probo Koala”, της εταιρείας “Trafigura”, εξαιτίας της οποίας πάνω από 100 χιλ. πολίτες της αφρικανικής χώρας αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας, υπάρχουν περισσότεροι από 6 χιλ. άνθρωποι που δεν έχουν λάβει ακόμα αυτά που δικαιούνται», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένες καθυστερήσεις και έλλειψη διαφάνειας στην καταβολή των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει αποφασιστικά και να επιδείξει ότι η διαφθορά και η διασπάθιση των κεφαλαίων που οφείλονται στους πληγέντες δε θα γίνουν ανεκτές», προστίθεται.

Σύμφωνα με την οργάνωση Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ποσό που έχει καταβάλει η «Trafigura» ξεπερνά τα 260 εκατ. δολάρια, χωρίς ωστόσο μεγάλο μέρος των χρημάτων να έχει καταλήξει στους σωστούς αποδέκτες.

Τα απόβλητα που είχαν ριφθεί στο Αμπιτζάν τον Αύγουστο του 2006 είχαν στοιχίσει τη ζωή 17 ανθρώπων, προκαλώντας παράλληλα δεκάδες χιλιάδες δηλητηριάσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2009, η εταιρία συμφώνησε να καταβάλει 33 εκατ. ευρώ σε περίπου 30 χιλ. ανθρώπους ως αποζημίωση, ενώ τον Φεβρουάριο του 2007, είχε ανακοινώσει μια συμφωνία βάσει της οποίας εξασφάλιζε ασυλία, με αντάλλαγμα την καταβολή 152 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης