Σε μείζον πολιτειακό ζήτημα για την ιταλική δημοκρατία εξελίσσεται η υπόθεση της ευθανασίας της Ελουάνα Ενγκλάρο, που βρίσκεται σε κώμα εδώ και 17 χρόνια.

Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να επιτύχει την έγκριση νομοθετικής ρύθμισης που θα εμποδίσει τη διακοπή της σίτισης της κοπέλας, όπως έχει ζητήσει η οικογένεια της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιταλική κυβέρνηση συνήλθε για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων ωρών για να καταθέσει στη Γερουσία νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στους γιατρούς να διακόψουν τη σίτιση της Ελουάνα Ενγκλάρο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είχε αρνηθεί να υπογράψει το νομοθετικό διάταγμα που θα απάλλασσε την κυβέρνηση από την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισής του.

Ουσιαστικά για πρώτη φορά από την εκλογή του, ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αρνήθηκε να επικυρώσει προεδρικό διάταγμα, κρίνοντάς το αντισυνταγματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν ο αρχηγός του κράτους αποφασίσει να μην υπογράψει το νομοθετικό διάταγμα, θα συγκαλέσουμε το κοινοβούλιο για να επιτύχουμε την υιοθέτησή του σε διάστημα 2-3 ημερών. Θεωρώ ότι ερμηνεύω τα αισθήματα της πλειοψηφίας των Ιταλών», προειδοποίησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προφανώς θορυβημένος από την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας να προσυπογράψει μια κυβερνητική απόφαση.

Η τύχη της Ελουάνα, που έχει βυθιστεί σε κώμα έπειτα από τροχαίο δυστύχημα τον Ιανουάριο του 1992, και είναι πλέον σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στην ευθανασία, έχει συγκλονίσει την Ιταλία και παραμένει αντικείμενο σφοδρής δικαστικής  πολιτικής και πολιτειακής διαμάχης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης