Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Φωτογραφίες προσώπων, DNA,δακτυλικά αποτυπώματα, ακόμη και δεδομένα ταξινόμησης οχημάτων, θα μπορούν πλέον ν’ ανταλλάσσονται μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών στην ΕΕ, μετά την Συμφωνία που κατέληξαν Ευρωκοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δήλωσε ο εισηγητής, Πορτογάλος ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών, Paulo Rangel:

Για να έχουμε μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα, πρέπει επίσης να δώσουμε στις αρχές επιβολής του νόμου τα κατάλληλα εργαλεία για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Αυτή η πολυαναμενόμενη αναβάθμιση στο πλαίσιο Prüm θα επιτρέψει στις αρχές να μοιράζονται ζωτικά στοιχεία και δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων εικόνων προσώπων και αστυνομικών αρχείων.

Ταυτόχρονα, έχουμε εξασφαλίσει ότι οι ανταλλαγές δεδομένων είναι αναλογικές και καλύπτονται από ισχυρές διασφαλίσεις, για την ενίσχυση της ασφάλειας χωρίς να υπονομεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Δευτέρας (20.11.2023), οι διαπραγματευτικές ομάδες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία, για αυτοματοποιημένες αναζητήσεις δεδομένων μεταξύ αρχών που ερευνούν εγκλήματα σε κράτη μέλη της ΕΕ, επί του παρόντος βάσει της λεγόμενης σύμβασης Prüm.

Ο νέος νόμος θα επεκτείνει το εύρος των αναζητήσεων δεδομένων (προς το παρόν, συμπεριλαμβανομένου του DNA, των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των δεδομένων ταξινόμησης οχημάτων) μεταξύ της αστυνομίας, των τελωνείων και άλλων σχετικών αρχών σε εικόνες προσώπων και αριθμούς καταγραφής της αστυνομίας υπόπτων και καταδικασμένων εγκληματιών, εάν τα κράτη μέλη επιλέξουν να μοιραστούν αυτά τα αρχεία.

Έτσι, θα μπορούν να ανταλλάσσονται βασικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, ημερομηνίας γέννησης και αριθμών υποθέσεων ποινικών υποθέσεων. Επίσης, οι συννομοθέτες συμφώνησαν ότι θα μπορούσαν να ανταλλάσσονται δεδομένα για αναζήτηση αγνοουμένων και ταυτοποίηση ανθρώπινων λειψάνων, καθώς και για ανθρωπιστικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών, όπου αυτό επιτρέπεται από την εθνική νομοθεσία.

Συμφωνήθηκε, ακόμη, ότι τα δεδομένα θα πρέπει να ανταλλάσσονται εντός 48 ωρών, εκτός εάν η δικαστική εξουσιοδότηση απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η άτυπη συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο προκειμένου να γίνει νόμος. Θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης