Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταλήξουν, σήμερα, Δευτέρα, στο περιεχόμενο των νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τις στρατιωτικές προεκτάσεις του πυρηνικού του προγράμματος της ασιατικής χώρας. Τα νέα μέτρα που θα ληφθούν θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Η Ευρώπη αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο «πελάτη» του Ιράν μετά την Κίνα όσον αφορά στις εξαγωγές πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μόνο που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε στην Τεχεράνη χρόνο να σκεφτεί. Η κατάσταση είναι πλέον πολύ σοβαρή», επεσήμανε σε δηλώσεις του στο Reuters, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το περιεχόμενο των νέων οικονομικών κυρώσεων θα οριστικοποιηθεί στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και ενδεχόμενη επιβολή εμπάργκο αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου την έντονη αντίδραση του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη η κατάσταση στον Περσικό Κόλπο είναι τεταμένη, με πολεμικά πλοία της Βρετανίας, της Γαλλίας και των Η.Π.Α. να βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή στη σκιά των νέων απειλών της Τεχεράνης πως θα προχωρήσει στον αποκλεισμό των Στενών του Χορμούζ στην περίπτωση που σταματήσουν οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από την Ε.Ε..

Από το συγκεκριμένο σημείο διακινείται καθημερινά το 40% του πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης.

Εμπόδιο η Ελλάδα

Βασικός προβληματισμός της Ε.Ε. και ανασταλτικός παράγοντας για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο αποτελεί η εξάρτηση των χωρών του Νότου από τις εισαγωγές του «μαύρου» χρυσού, προερχόμενου από την ασιατική χώρα. Το Ιράν εξάγει καθημερινά 2,6 εκατ. βαρέλια, με την Ελλάδα να απορροφά το ¼ του πετρελαίου που εισάγεται από την Ε.Ε..

Η ανησυχία στις Βρυξέλλες είναι έντονη καθώς ενδεχόμενη επιδείνωση στην ευρύτερη περιοχή θα προκαλέσει ένα ράλι τιμών στην αξία του πετρελαίου, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επίλυση της κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, το πιο πιθανό είναι να επιβληθεί εμπάργκο, το οποίο όμως θα τεθεί σε ισχύ λίγους μήνες αργότερα, όταν και τα υπάρχοντα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, ολοκληρωθούν. Αυτή η… «περίοδος χάριτος» στην κυβέρνηση του Ιράν θα δώσει χρόνο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να βρουν εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης του «μαύρου» χρυσού, την ίδια στιγμή που το Ιράν θα καλείται να αλλάξει πολιτική στο πυρηνικό της πρόγραμμα, σταματώντας τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ήδη, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε πως είναι διατεθειμένη να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να «καλύψει» το κενό που θα προκύψει, ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τις αγορές.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης