Στις 17:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία και η καταμέτρηση των ψήφων για τις προεδρικές εκλογές ξεκίνησε. Τα πρώτα ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ. Στα εκλογικά κέντρα έχουν κληθεί φύλακες οι οποίοι θα είναι παρόντες, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νοθεία.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και οι Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία για άλλη μια θητεία (μετράει ήδη 20 χρόνια) ή αν τη θέση του θα πάρει ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή απαγορεύει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων έως τις 21:00 τοπική ώρα, αλλά, όπως και στον πρώτο γύρο, αναμένεται να άρει την απαγόρευση μετάδοσης και τα αποτελέσματα να γίνουν γνωστά νωρίτερα.

Το μήνυμα Ερντογάν αφού έκλεισαν οι κάλπες

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους ανθρώπους που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη θέληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», είναι το πρώτο μήνυμα του Τούρκου προέδρου μετά το κλείσιμο της κάλπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγάλο φαβορί και το δύσκολο έργο του αντιπάλου

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει ανατροπή και να αναδειχθεί νικητής ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρείται το μεγάλο φαβορί.

Ο Ερντογάν υπόσχεται μια νέα εποχή για τη χώρα, τον λεγόμενο «Αιώνα της Τουρκίας». Την ίδια ώρα ωστόσο, έρχεται αντιμέτωπος με τον υψηλό πληθωρισμό και την τουρκική λίρα που κατρακυλά.

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ποσοστά συμμετοχής 90%, η Τουρκία τα έχει σχεδόν φτάσει. Καλώ τους συμπολίτες μου να έρθουν ακάθεκτοι να ψηφίσουν», σημείωσε ο Ερντογάν ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία «θα ολοκληρωθεί γρήγορα».

Από την άλλη, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηριζόμενος από μια ευρεία συμμαχία της αντιπολίτευσης, κάλεσε τους ψηφοφόρους να βγουν έξω και να «ξεφορτωθούν ένα αυταρχικό καθεστώς».

«Για να έρθει η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία σε αυτήν τη χώρα, για να απαλλαγούμε από μια αυταρχική κυβέρνηση, καλώ όλους τους πολίτες να ψηφίσουν», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αφότου προσήλθε το πρωί της Κυριακής στις κάλπες.

Μπροστά με 52,4% ο Ερντογάν, σύμφωνα με άτυπα exit polls

Άτυπα exit polls δείχνουν τον Τούρκο πρόεδρο να προηγείται με 52,4%, έναντι 47,5% για τον Κιλιντσντάρολγου.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης