Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ θα κληθεί στο κοινοβούλιο τον επόμενο μήνα για να δώσει εξηγήσεις για την οικονομική του πολιτική, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ραδιόφωνο, καθώς οι ιρανοί βουλευτές, σε μία απρόσμενη κίνηση, αποφάσισαν να τον κλητεύσουν.

Περίπου 100 από τα 290 μέλη του κοινοβουλίου υπέγραψαν μία αίτηση με την οποία καλούν τον Αχμαντινετζάντ να εμφανιστεί ενώπιον της βουλής σε μία κίνηση η οποία, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, γίνεται στο πλαίσιο της όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των σκληροπυρηνικών ηγετών του Ιράν ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 2ας Μαρτίου.

«Ο Αχμαντινετζάντ θα ενημερωθεί αμέσως για την απόφαση (…). Πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα σε διάστημα ενός μήνα αφού ενημερωθεί επισήμως», δήλωσε ο βουλευτής Μοχαμάντ Ρεζά Μοαχονάρ.

Το κοινοβούλιο έχει συχνές αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση του Αχμαντινετζάντ για τους χειρισμούς του στον τομέα της οικονομίας. Σύμφωνα με το σύνταγμα αν ο πρόεδρος αρνηθεί την κλήτευση, ή δεν απαντήσει ικανοποιητικά στα ερωτήματα των βουλευτών τότε το κοινοβούλιο μπορεί να κινήσει μία διαδικασία αποπομπής του.

Πάντως αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό, καθώς θα προκαλέσει προβλήματα σε ολόκληρη την πολιτική ζωή της χώρας την ώρα που το Ιράν είναι αντιμέτωπο με την αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας