Ξεκίνησαν οι εργασίες στο μεγαλύτερο Συνέδριο Κομμουνιστικού Κόμματος στον κόσμο, με περισσότερους από 2.000 εκλέκτορες να έχουν συγκεντρωθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου προκειμένου να επιλέξουν τα επόμενα ηγετικά στελέχη της πολιτικής παράταξης.

Ο πρώτος που πήρε τον λόγο ήταν ο πρόεδρος της Κίνας και γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, Hu Jintao (Χου Ζιντάο), ο οποίος τόνισε στη διάρκεια της ομιλίας του πως «η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου ευκαιρίες και προκλήσεις μέσα σ’ ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να στοχεύσουμε ψηλότερα, να εργαστούμε πιο σκληρά και να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ανάπτυξη με επιστημονικό τρόπο. Παράλληλα, πρέπει να προωθήσουμε την κοινωνική αρμονία, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η ανάπτυξη της Κίνας πρέπει να γίνει με πιο ισορροπημένο και σταθερό ρυθμό», σημείωσε.

«Η σοβαρή πρόκληση της διαφθοράς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «οι ηγέτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία τόσο στα λόγια όσο και στις πράξεις». Στη διάρκεια της τοποθέτησής του δεν δίστασε να προειδοποιήσει ότι «η διαφθορά στις τάξεις του Συνεδρίου θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Αν αποτύχουμε στη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος, αυτό θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το κόμμα, προκαλώντας ακόμα και την κατάρρευση του καθώς και την πτώση του κράτους. Όποιος παραβαίνει τον νόμο θα πρέπει να οδηγείται στη Δικαιοσύνη, ανεξαρτήτου δύναμης και πολιτικού αξιώματος», ξεκαθάρισε ενώπιον των μελών του Συνεδρίου.

Ήδη ο Hu Jintao έχει προχωρήσει στη διαγραφή από το κόμμα του πρώην υπουργού Εμπορίου, Bo Xilai (Μπο Σιλάι), ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, την ίδια στιγμή που η σύζυγός του έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία Βρετανού επιχειρηματία. Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή ηγεσίας, με τον αντιπρόεδρο Xi Jinping (Σι Ζινπίνγκ) να θεωρείται ο «εκλεκτός».


(Η δομή του Κομμουνιστικού Κόμματος)

Το Κομμουνιστικό Κόμμα σε αριθμούς:

  • Βρίσκεται στην εξουσία από το 1949
  • Οι εκλέκτορες επιλέγουν τα 204 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία στελεχώνει το πολίτμπιρο (24 μέλη). Από το τελευταίο προκύπτουν τα στελέχη που συγκροτούν το κύριο όργανο αποφάσεων: τη Μόνιμη Επιτροπή
  • Η Μόνιμη Επιτροπή αριθμεί εννιά μέλη (συμπεριλαμβανομένων του προέδρου και του πρωθυπουργού)
  • Το 2011 το Κομμουνιστικό Κόμμα αριθμούσε 83 εκατ. μέλη, εκ των οποίων το 77% ήταν άνδρες
  • Το 1/3 των μελών προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα
  • Περίπου 6,8 εκατ. μέλη εργάζονται στις υπηρεσίες του Κόμματος και σε κρατικές υπηρεσίες
  • Από το 2001 επιτρέπεται η ανάμειξη ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Οικονομία
Δείτε το video με τη δομή του Κόμματος…

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο Συνέδριο καθώς τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας δείχνουν πτώση του ρυθμού ανάπτυξης εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να πλήττει τις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως πέρα από την αντικατάσταση του προέδρου, Hu Jintao, από τον νυν αντιπρόεδρο Xi Jinping, στην ηγεσία του κόμματος δεν θα υπάρξουν ακόμα σημαντικές αλλαγές στελεχών καθώς η Κίνα πασχίζει να διατηρήσει την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αποτροπή των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, που αποτελεί και την μεγαλύτερη αγορά των εξαγωγών της.

Όπως δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος του κόμματος, Cai Mingzhao (Κάι Μίνγκζαο) «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο καθώς η Κίνα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση οικοδόμησης μιας σύγχρονης και ευημερούσας κοινωνίας από όλες τις απόψεις». Στο κεντρικό της άρθρο η κυβερνητική εφημερίδα «China Daily» τονίζει ότι το «Συμβούλιο θα επιδιώξει τη συνέχιση και τη διατήρηση της μαγείας του Σοσιαλισμού, εναρμονισμένου με τα κινεζικά χαρακτηριστικά».

Σημαντικά στοιχεία για το 18ο Συνέδριο:

  • Το Κομμουνιστικό Κόμμα συνεδριάζει κάθε 10 χρόνια
  • Αυτή τη φορά όλα τα στελέχη πάνω από 68 ετών θα συνταξιοδοτηθούν
  • Νέες ομάδες των επτά ή εννιά ηγετικών στελεχών εμφανίζονται στο προσκήνιο
  • Οι «αυριανοί» ηγέτες έχουν ήδη επιλεγεί και απομένει η εκλογή τους

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Κίνας είναι δρακόντεια, με την πρόσβαση στους χώρους του Συνεδρίου να επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν ειδική διαπίστευση. Παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι εργασίες θα διαρκέσουν μια εβδομάδα. Περίπου 1,4 εκατ. εθελοντές συνδράμουν στον τομέα της Ασφάλειας, με τα ταξί που μεταφέρουν μέλη να κινούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας με κλειστά παράθυρα υπό τον φόβο… ιπτάμενων αντικειμένων από εξαγριωμένους διαδηλωτές, ενώ έχει απαγορευτεί η παρουσία μικροπωλητών στα πεζοδρόμια.

Σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι περισσότεροι από 130 πολιτικοί κρατούμενοι παραμένουν στα χέρια της Αστυνομίας ή βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Δείτε το video…

Αναζητείται όραμα

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η χώρα μοιάζει να βρίσκεται σ’ ένα σταυροδρόμι.

Η οικονομία εμφανίζεται «κουρασμένη», οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να πιέζουν για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής καθώς οι συνεχείς υποτιμήσεις του γιουάν προς όφελος των εξαγωγών έχει προκαλέσει κατά καιρούς την οργή του Λευκού Οίκου, με τον ίδιο τον Barack Obama να κατακρίνει τη συγκεκριμένη μέθοδο για την ενίσχυση της οικονομίας. Την ίδια στιγμή η κατάσταση σε διπλωματικό επίπεδο μυρίζει όλο και πιο πολύ «μπαρούτι» λόγω διαφωνιών με γειτονικά κράτη για διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την Ιαπωνική Θάλασσα. Παράλληλα, τελειωμό δεν έχουν οι επικρίσεις για τη διαχείριση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις δυνάμεις Ασφαλείας, με την Ανεξαρτησία του Θιβέτ και την αυτοπυρπόληση μοναχών (κυρίως στην επαρχία Σιτσουάν) να αποτελούν μόνιμο «πονοκέφαλο» για το Πεκίνο.

Επιπλέον, παρ’ όλο που σημαντικό τμήμα του πληθυσμού έχει δει το βιοτικό του επίπεδο να βελτιώνεται σε σχέση με πριν 10 χρόνια, η κοινωνία μοιάζει σαν ένα «καζάνι» που βράζει, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Λαϊκή Ημερησία», όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, εμπεριέχει συνέντευξη ενός Πανεπιστημιακού ο οποίος εξαπολύει επίθεση στην αστική τάξη και τα υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης, αφήνοντας να εννοηθεί αυτό που γίνεται απόλυτα σαφές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Διαδίκτυο όπου κυριαρχούν οι λέξεις «κυνισμός», «ληστεία», «διαφθορά», «παράνομος πλουτισμός».

Ήδη οι μνήμες από το πρόσφατο σκάνδαλο με τη σύζυγό του πολιτικού, Bo Xilai, ο οποίος ήταν το φαβορί ακόμα και για τη θέση του προέδρου του κόμματος, παραμένουν νωπές. Η σύζυγός του καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός Βρετανού επιχειρηματία, με τον ίδιο να αντιμετωπίζει πλέον κατηγορίες για διαφθορά.

Μέσα στο κόμμα έχουν διαμορφωθεί δύο κυρίαρχες γραμμές:

α) οι Σκληροί, οι οποίοι δεν επιθυμούν τις πολιτικές αλλαγές και απορρίπτουν οποιοδήποτε αίτημα της ολοένα ανερχόμενης μεσαίας τάξης για την εκχώρηση προνομίων και

β) οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι αυτό που ζητούν είναι περισσότερα «ανοίγματα» του κρατικού μηχανισμού προς τον λαό στους τομείς της Οικονομίας, της Δημόσιας Διοίκησης, του πολιτικού συστήματος και της Παιδείας.

Ο Xi Jinping έχει ξεκαθαρίσει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα νέο «όραμα» που θα δίνει ελπίδα στον λαό, με τις μεταρρυθμίσεις να αποτελούν την άμεση προτεραιότητα του και την πολιτική να είναι ο πρώτος χώρος στον οποίο θα εφαρμοστούν. Η Κίνα βελτίωσε θεαματικά τη θέση της στην παγκόσμια οικονομία, εφαρμόζοντας όμως έναν σκληρό κρατικό καπιταλισμό ο οποίος προέβλεπε απαλλοτριώσεις «express» με μπουλντόζες και στρατό για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς και αμφιλεγόμενες μεθόδους για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των μαθητών στα λεγόμενα «καλά» σχολεία (χρήση ορών).

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο νέος ηγέτης της ασιατικής χώρας θα επιχειρήσει να συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη με την πολιτική σταθερότητα, δίνοντας έμφαση στην ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Η πάταξη της διαφθοράς και η ενίσχυση της Δικαιοσύνης τοποθετείται στις πρώτες του προτεραιότητες, ωστόσο ακόμα παραμένει άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο θα το πράξει.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Αρχίζει αύριο το συνέδριο για την αλλαγή ηγεσίας στην Κίνα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012, 15:54

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης