Στα ανοικτά της Μανίλα βρίσκεται από την Πέμπτη το «USS George Washington».

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των Η.Π.Α. είναι επισκέψιμο για όσους επιθυμούν να δουν από κοντά ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά πλοία της χώρας. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων με τις Φιλιππίνες, στη σκιά των πρόσφατων εξαγγελιών τόσο του προέδρου των Η.Π.Α., Barack Obama, όσο και του υπουργού Άμυνας, Leon Panetta, για μετατόπιση του γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος της χώρας από τη Μέση Ανατολή στην περιφέρεια Νότιας Ασίας-Ειρηνικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, ο πρώην επικεφαλής της CIA είχε πει ότι το 2020 το 60% των πολεμικών πλοίων θα βρίσκεται εκεί, από 50% που είναι σήμερα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το αεροπλανοφόρο «USS Enterprise» θα παροπλιστεί και θα αντικατασταθεί από το «USS Gerald R. Ford», το οποίο θα καθελκυστεί το 2015, προκειμένου ο συνολικός αριθμός τους να παραμείνει σταθερός (έξι) στην περιφέρεια.

Αυτές οι εξαγγελίες προκάλεσαν την οργή της Κίνας, η οποία έχει «ανοικτούς λογαριασμούς» τόσο με τις Φιλιππίνες όσο και με άλλες γειτονικές της χώρες (Ταϊβάν, Μαλαισία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Μαλαισία) για διαφιλονικούμενα νησιά (π.χ. Σπράντλι, Παλαουάν) στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στην ΑΟΖ των οποίων εκτιμάται ότι κρύβονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σε μια επίδειξη δύναμης το Πεκίνο παρουσίασε τον Σεπτέμβριο το πρώτο της αεροπλανοφόρο, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει μέσα στο καλοκαίρι μια σειρά από ναυτικές ασκήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «USS George Washington» μπορεί να μεταφέρει 80 αεροσκάφη και 6.250 μέλη πληρώματος. Το 2011 είχε συνδράμει στις επιχειρήσεις που ακολούθησαν μετά το τσουνάμι που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ιστορικό ταξίδι στη Ν. Ζηλανδία για τον υπουργό Άμυνας των Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012, 02:35
Περιπολίες με… νόημα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, 06:18

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης