Η πολιτική ηγεσία της Κίνας άντλησε «βαθιά μαθήματα» από το σκάνδαλο γύρω από τον Μπο Σιλάι, πρώην ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος και μέλος της κεντρικής του επιτροπής, και πρόκειται να καταστήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς κορυφαία προτεραιότητά της, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΚΚΚ.

Ο Μπο, που ως πρόσφατα ήταν ένας από τους διεκδικητές της ηγεσίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, καθαιρέθηκε μετά το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δύο δεκαετιών νωρίτερα φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα μας είναι μια κοινωνία σε μετάβαση, το φαινόμενο της διαφθοράς είναι εύκολο να ενσκήψει και συχνά χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη και εργώδης προσπάθεια από το κόμμα (για να αντιμετωπιστεί)» δήλωσε ο Κάι Μινγκζιάο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μία ημέρα πριν αρχίσει το συνέδριο-κλειδί του κόμματος που θα αναδείξει τη νέα κινεζική ηγεσία.

«Τα θέματα (που αφορούν) τον Μπο Σιλάι και τον Λίου Ζιτζούν, σημειώθηκαν στα ανώτατα επίπεδα του κόμματος και αποτελούν σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς· τα μαθήματα (που πήραμε) ήταν εξαιρετικά βαθιά» είπε ο Κάι, αναφερόμενος και σε έναν υπουργό αρμόδιο για τους σιδηροδρόμους ο οποίος είχε παυτεί για διαφθορά πέρυσι. Ο Κάι υποσχέθηκε πως «το κόμμα θα ενισχύσει την επιτήρηση« και θα «επιταχύνει το σχηματισμό ενός συστήματος κολασμού και πρόληψης της διαφθοράς», καθώς και ότι «σταδιακά θα εξαλείψει το έδαφος επώασης της διαφθοράς» μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η σύζυγος του Μπο, η Γκου Καϊλάι, και ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας που λογοδοτούσε απευθείας στον ίδιο, ο Ουάνγκ Λιτζούν, φυλακίστηκαν για το σκάνδαλο το οποίο ξέσπασε μετά την δολοφονία του Βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ, ενόσω ο Μπο ήταν επικεφαλής της οργάνωσης του ΚΚΚ στην πόλη Τσονγκτσίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα. Η κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τον Μπο για διαφθορά και ότι παρακώλυσε την έρευνα για την δολοφονία του Χέιγουντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εισαγγελείς έχουν αρχίσει και τυπικά ποινικού χαρακτήρα έρευνα σε βάρος του Μπο από τον περασμένο μήνα, χωρίς όμως να έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής το κατηγορητήριο. Στο 18ο συνέδριο του ΚΚΚ, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί από την 8η ως την 14η Νοεμβρίου, ο πρόεδρος Χου Τζιντάο αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του κόμματος παραχωρώντας την στον εν δυνάμει διάδοχό του, τον αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του τον Μάρτιο, στην ετήσια σύνοδο της κινεζικής βουλής. “Το συνέδριο του κόμματος θα διαρκέσει επτά ημέρες, από την 8η ως την 14η Νοεμβρίου”, δήλωσε ο Κάι.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα προεδρεύσει ο Σι, που θα διαδεχθεί τον Χου στην ηγεσία τόσο του ΚΚΚ, όσο και του κινεζικού κράτους. Ο διορισμός του Σι επικεφαλής του συνεδρίου, ο οποίος ανακοινώθηκε επίσης από τον Κάι, διαλύει κάθε αμφιβολία που ίσως υπήρχε ότι ο Σι αναλαμβάνει την ηγεσία του μοναδικού νόμιμου κόμματος και της κυβέρνησης της Κίνας. »Η προπαρασκευαστική συγκέντρωση (σ.σ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΚ) ενέκρινε τον διορισμό του συντρόφου Σι Τζινπίνγκ στη θέση του γενικού γραμματέα του συνεδρίου του κόμματος» ανέφερε ο Κάο.

Ο 59χρονος Σι Τζινπίνγκ, άνθρωπος του μηχανισμού άγνωστος στο ευρύ κοινό και στο εξωτερικό, θα διαδεχτεί τον Χου Τζιντάο, 10 χρόνια μεγαλύτερό του, στην ηγεσία του κόμματος που έχει 82 εκατ. μέλη, στο λεγόμενο Μέγαρο του Λαού, στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Ο Σι είχε αναλάβει αντιπρόεδρος της Κίνας το 2008.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης