Η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο γκαράζ του κοινοβουλίου του Κοσόβου είναι αποτέλεσμα επίθεσης με αντιαρματική ρουκέτα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.
Η ρουκέτα προκάλεσε υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρξαν τραυματίες.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Κοινοβούλιο… ρινγκ
Το Κοινοβούλιο βρίσκεται σ’ έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στην πρωτεύουσα Πρίστινα.
Τους τελευταίους 10 μήνες το Κόσοβο πλήττεται από πολιτική αστάθεια, με τους ομηρικούς διαπληκτισμούς στο Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων να κάνουν συχνά τον γύρο του διαδικτύου.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, ωστόσο ακόμα δεν αναγνωρίζεται από το ΒελιγράδιΣε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν λείπει και η χρήση δακρυγόνων από βουλευτές της Αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (υπεγράφη το 2013) που «εξομαλύνει» τις σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία και δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στους Σέρβους που διαμένουν εντός της διοικητικής επικράτειας του Κοσσυφοπεδίου. Το πρωί της Πέμπτης η τοπική κυβέρνηση ζήτησε από τη Βουλή να επικυρώσει συνοριακή συμφωνία με το Μαυροβούνιο, σε αντάλλαγμα της απόκτησης ενός καθεστώτος διέλευσης χωρίς βίζα στη ζώνη Σένγκεν, όπως ισχύει από το 2010 για τα γειτονικά κράτη: Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Βοσνία.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, ωστόσο ακόμα δεν αναγνωρίζεται από το Βελιγράδι. Επιπλέον, παρόλο που έχει υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνωρίζεται από πέντε κράτη – μέλη της: Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Ελλάδα και Σλοβακία.
Επιμέλεια: Άλκης Αποστολόπουλος, Μάριος Βελέντζας