Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες όσον αφορά στη διογκούμενη προσφυγική κρίση με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των 28 ηγετών της Ε.Ε. και της Τουρκίας να περιλαμβάνει κλείσιμο της βαλκανικής οδού. Μια θέση την οποία υποστήριζε και ο Φρανσουά Ολάντ αλλά μέσα σε λίγες ώρες έρχεται αντιμέτωπος με το «βέτο» της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ζητεί ανοιχτά σύνορα, ώστε να αποτραπεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα. 

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στις Βρυξέλλες, με την Άνγκελα Μέρκελ να προβάλλει ισχυρές αντιρρήσεις στο κλείσιμο της λεγόμενης βαλκανικής οδούΕπί τάπητος έχει τεθεί το προσχέδιο της απόφασης της συνόδου για το προσφυγικό, το οποίο υπογράφει και η Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο θα αποτελέσει τον κορμό των τελικών συμπερασμάτων και αναμένεται να αντικατασταθεί με νέο κείμενο. Αναφέρει ότι η Ε.Ε. υπόσχεται «να κάνει το μέγιστο δυνατό» υπέρ της Ελλάδας, χώρας που κινδυνεύει να γίνει «”χώρος στάθμευσης” χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών».

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Τουρκίας επεκτάθηκε μετά τις «νέες ιδέες» που βάζει ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο τραπέζι, πέρα από τις δεσμεύσεις της χώρας του για μείωση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

«Προσφέρουν περισσότερα και ζητάνε περισσότερα,» είπε ο αξιωματούχος μετά τον πρώτο γύρο συζητήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε πως ο Νταβούτογλου θα καταθέσει νέες προτάσεις στο γεύμα με τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και πως η σύνοδος θα συνεχιστεί μέχρι το απόγευμα στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία.

Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε πως η Τουρκία ζητά περισσότερα από τα 3 δισ. ευρώ βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες στα εδάφη της που της είχε υποσχεθεί η ΕΕ πέρυσι, άμεση επιτάχυνση των συζητήσεων για ένταξή της στην ΕΕ και ελεύθερη διακίνησης για τους Τούρκους στην Ευρώπη από την άνοιξη.

Σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα ήταν έτοιμη να πάρει πίσω τους μη-Σύρους μετανάστες από την Ευρώπη στους οποίους δεν έχει δοθεί άσυλο επιπλέον από αυτούς που εντοπίζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα, πρόσθεσε.

Επισημαίνει ότι οι 28 έχουν αποφασίσει να διασώσουν τη ζώνη Σένγκεν, με την Ελλάδα να παραμένει εντός της και να λαμβάνει σημαντική οικονομική και υλική βοήθεια από τους Ευρωπαίους προκειμένου να εποπτεύσει τα σύνορα της, να φιλοξενήσει προσωρινά του πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες και να λειτουργήσει η επαναπροώθηση και η μετεγκατάστασή τους.

Οι 28 φιλοδοξούν να άρουν τους συνοριακούς ελέγχους εντός της ζώνης Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφέρεται συγκεκριμένα το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας για πρόσφυγες και μετανάστες και την έναρξη των συνόρων από τη Frontex και στην ελληνική πλευρά στην περιοχή της Ειδομένης.

Προβλέπεται επίσης η άμεση έναρξη επαναπροώθησης στην Τουρκία εντός 48 ωρών από τη στιγμή άφιξής τους σε ελληνικό έδαφος όλων των μεταναστών που δεν προστατεύονται από το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ η Ελλάδα καλείται να φροντίσει για την άμεση στέγαση τουλάχιστον 50.000 προσφύγων (εφαρμογή της συμφωνίας της 25ης Οκτωβρίου). Οι πρόσφυγες που έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα παραμένουν εδώ μέχρι να προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όσες χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν να αναλάβουν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από αυτόν που έχει συμφωνηθεί, πλέον μπορούν, ενώ αναστέλλεται η προώθηση προσφύγων σε κράτη-μέλη που έχουν εκφράσει αντιδράσεις (Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία κ.ά).

Κυβερνητικές πηγές, υπογράμμισαν ότι το κλειδί πλέον για τη διαχείριση του προσφυγικού δεν είναι τα κλειστά σύνορα, αλλά η εφαρμογή από την Τουρκία των συμφωνηθέντων και η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι οι μονομερείς ενέργειες και η λογική των κλειστών συνόρων επικρίνεται, ενώ αντίθετα δεν υφίσταται καμία κριτική έναντι της Ελλάδας. Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού. 

Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε. 



Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

Ολάντ: Υποστηρίζουμε ένα σχέδιο που προστατεύει τα εξωτερικά συνόρων της Ε.Ε.

H Γαλλία υποστηρίζει ένα σχέδιο που βασίζεται στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, στη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία και στην αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με την Άγκυρα, ο κ. Ολάντ τόνισε ότι πρέπει να είναι «ειλικρινής και αποτελεσματική». Όπως είπε, θα ζητηθεί η δέσμευση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τους διακινητές, να δεχτεί την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών που ήρθαν στην Ευρώπη από το έδαφός της, ενώ παράλληλα η Ευρώπη εξετάζει ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Σχετικά με την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων στο Αιγαίο, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι αναμένονται αποτελέσματα από τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, ο κ. Ολάντ είπε ότι θα της παρασχεθεί βοήθεια, καθώς βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και είναι η πρώτη χώρα εισόδου για τους πρόσφυγες.

Παραδέχτηκε ότι σήμερα ο Δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι κλειστός και, όπως είπε, η Ελλάδα θα δεχτεί σημαντικό αριθμό προσφύγων που συνεχίζουν να έρχονται- και γι’ αυτό πρέπει να βοηθηθεί. Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η λύση είναι να μειωθούν οι ροές των προσφύγων και γι’ αυτό χρειάζεται η συνεργασία με την Τουρκία.

Αναλυτικά το κείμενο του προσχεδίου

Το προσχέδιο που διέρρευσε αναμένεται να αλλάξει μετά τη σημερινή συνάντηση, ωστόσο αποτελεί τη βάση για τη συζήτηση. Αναλυτικά, βάσει του κειμένου:

– «Αποφασίζεται ότι πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως η συνθήκη της Σένγκεν λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων αλλά και τον τερματισμό της προσέγγισης ότι αφήνουμε τους μετανάστες να περάσουν στην επόμενη χώρα. Οι ροές των παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων θα τελειώσουν. Η διαδρομή αυτή έχει πλέον κλείσει. Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση που έχει προκύψει ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης. Αυτή είναι μια συλλογική ευθύνη της ΕΕ που απαιτεί γρήγορη και αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων και πόρων της ΕΕ και των συνεισφορών των κρατών μελών.

Απαιτείται δράση προς τις εξής κατευθύνσεις:

– Να δοθεί μία άμεση και αποτελεσματική απάντηση στην πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση η οποία είναι ταχέως αναπτυσσόμενη στο έδαφος. Υποστήριξη έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να παρέχεται από την Ε. Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, τα άλλα κράτη μέλη και μη κυβερνητικές οργανώσεις με βάση την αξιολόγηση, από την Επιτροπή και την Ελλάδα, των αναγκών και σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων χαιρετίζουμε την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την παροχή υποστήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της Ε.Ε. και να καλέσει το Συμβούλιο να την εγκρίνει πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

– Παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, και την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots, με 100% ταυτοποίηση, καταγραφή και ελέγχους ασφαλείας, καθώς και παροχή επαρκών δυνατοτήτων υποδοχής. Η Frontex θα ξεκινήσει μια πρόσθετη έκκληση για προσωπικό από κράτη μέλη όσο το δυνατόν συντομότερα και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν πλήρως από την 1η Απριλίου το αργότερο. Η Europol θα στείλει γρήγορα προσωπικό σε όλα τα hotspots, να ενισχύσει τους ελέγχους ασφαλείας και να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές στον αγώνα κατά των λαθρεμπόρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων χαιρετίζουμε τη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί σήμερα, και καλούμε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει ενεργά.

– Υποστήριξη στην Ελλάδα για την εξασφάλιση της συνολικής, μεγάλης κλίμακας και fast-track επιστροφών στην Τουρκία όλων των παράνομων μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, με βάση τη συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδα-Τουρκία και, από την 1η Ιουνίου, της συμφωνίας επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας.

– Επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης για να ανακουφίσει το βαρύ φορτίο που σηκώνει σήμερα η Ελλάδα. Η EASO θα καλέσει τα κράτη μέλη να στείλουν ειδικούς για την υποστήριξη του ελληνικού συστήματος ασύλου και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν γρήγορα και πλήρως. Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να παρέχουν περισσότερες θέσεις για μετεγκατάσταση ως επείγον θέμα. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σε μηνιαία βάση προς το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή των δεσμεύσεων μετεγκατάστασης.

– Να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μη μέλη της ΕΕ και να τους παρέχεται κάθε αναγκαία βοήθεια.

– Την εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης και να συνεχιστεί ένα αξιόπιστο εθελοντικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα εισαγωγής με την Τουρκία

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα αμέσως σε περίπτωση που ανοίξουν νέα δρομολόγια και να ενταθεί ο αγώνας κατά των λαθρεμπόρων.

– Να προωθήσει, ως ζήτημα προτεραιότητας, όλα τα στοιχεία του χάρτη πορείας της Επιτροπής για “επιστροφή στη Σένγκεν”, έτσι ώστε να σταματήσει προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της Σένγκεν πριν από το τέλος του έτος.

Αυτά είναι επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης στο έδαφος και θα πρέπει να διατηρούνται υπό αναθεώρηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα της μετανάστευσης κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου ώστε να εδραιώσει περαιτέρω την κοινή ευρωπαϊκή εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής για τη μετανάστευση».

Φωτογραφίες: Eurokinissi, Twitter

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης