Σε δημοσίευμά της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard ισχυρίζεται πως γνωρίζει τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο κοινό ανακοινωθέν θα αναφέρεται η «Οδός των Δυτικών Βαλκανίων» θα κλείσει άμεσα κι ότι θα δοθεί η απαραίτητη ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για τον αριθμό των μεταναστών που θα εγκλωβιστούν στη χώρα.

«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που υποστηρίζει ότι έχει έρθει στην κατοχή της η Der Standard.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα τονίζει ακόμη ότι θα συμφωνηθεί με την Τουρκία η επαναπροώθηση μεταναστών, για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη ασύλου. Στη Σύνοδο, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα υπάρξει αίτημα προς την Τουρκία για άμεση και εποικοδομητική συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. στο Αιγαίο.

Η συμφωνία αυτή, που θα έχει τη μορφή συμφωνητικού μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Έως τότε, τον συντονισμό θα αναλάβουν σε διμερές επίπεδο Αθήνα και Άγκυρα.
Τέλος, το προσχέδιο, τονίζει η Der Standard αναφέρει ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της Frontex στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων της Frontex θα είναι ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των hotspots, όπου οι πρόσφυγες θα καταγράφονται και στη συνέχεια θα προετοιμάζονται για την μετεγκατάσταση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες αναφέρει ότι μέχρι την 1η Απριλίου θα πρέπει να κάνουν περισσότερα απ’ όσα έχουν δεσμευτεί αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετοχή στη διαδικασία θα έχει και η Europol, η οποία θα αναλάβει την εξάρθρωση του λαθρεμπορίου.

Η πρόοδος του σχεδίου θα εξεταστεί ξανά στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης