Πολλές είναι οι εφημερίδες που αναφέρονται στο γεγονός της απότομης αύξησης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.

«Η εισροή των προσφύγων από τις τουρκικές ακτές προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Από την Τρίτη έως την Παρασκευή περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR). Πρόσφυγες έφτασαν με βάρκες ακόμη και στο μικρό Καστελλόριζο. Εκεί οι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 250, ενώ οι πρόσφυγες είναι περίπου 1.000» αναφέρει σε δημοσίευμα/ανταπόκριση από την Αθήνα και τη Βιέννη το γερμανικό πρακτορείο dpa, το οποίο αναδημοσιεύουν σε περίοπτη θέση πολλές εφημερίδες, όπως η «Süddeutsche Zeitung», η «Frankfurter Rundschau» αλλά και η ηλεκτρονική σελίδα του «Focus».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» εντοπίζει το πρόβλημα με το οποίο παλεύει η Ε.Ε. στην έλλειψη αλληλεγγύης. «Δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Ούτε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες ούτε με εκείνα τα κράτη-μέλη που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της ροής των προσφύγων. Δεν πρόκειται να υπάρξει συντονισμένη ανακατανομή. Η “κοινότητα” πράττει κατά το μοτίβο: όποιος δέχεται πρόσφυγες φταίει ο ίδιος και πρέπει να δει μόνος του πώς θα αντεπεξέλθει» σημειώνει.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μόνο «μέσα στην Πέμπτη και την Παρασκευή (σ.σ.: κι ενώ παράλληλα διεξαγόταν στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής) πέρασαν στην Ελλάδα 4.600 και 4.800 πρόσφυγες αντίστοιχα -αριθμός διπλάσιος από τον ημερήσιο μέσο όρο που είχε καταγραφεί έως τώρα».

Ενδεικτικό της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στο Αιγαίο τις τελευταίες μέρες είναι επίσης το εξής: «Μέσα στον Φεβρουάριο έχουν φτάσει στην Ελλάδα 27.555 πρόσφυγες, ενώ, συγκριτικά, τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους ο ίδιος αριθμός ανερχόταν στους 2.783 πρόσφυγες». Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa, επικαλούμενο αναλύσεις ελληνικών ΜΜΕ, η απότομη αυτή αύξηση των προσφυγικών ροών εκλαμβάνεται ως ένα «νέο μέσο πίεσης που ασκεί η Τουρκία έναντι των Ευρωπαίων διαπραγματευτών», εν όψει της κρισιμότατης Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ανησυχία για την Ελλάδα»

Η εφημερίδα «Handelsblatt» αναφέρεται εκτενώς σε ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα. Κάτω από τον τίτλο «Ανησυχία για την Ελλάδα» παραπέμπει στις προσπάθειες που αναμένεται να καταβάλει η Γερμανίδα καγκελάριος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του Σένγκεν.

Η «Handelsblatt» φιλοξενεί μεταξύ άλλων και συνέντευξη του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, στην οποία επισημαίνει ότι «η Γερμανία έχει κάνει ήδη παρά πολλά για την Ελλάδα στην κρίση. Συμβάλλει με το μεγαλύτερο ποσοστό στο πρόγραμμα στήριξης. Εδώ και πολύ καιρό συνεργαζόμαστε στενά με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως Φράπορτ, Λιντλ, Χόχτιφ, Τούι, Μπάιερσντορφ. Εάν μπορώ να εκφράσω μια επιθυμία: Επενδύστε στην Ελλάδα! Σε πείσμα των επικριτών: Υπάρχουν καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» υπογραμμίζει πως πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, την οποία χαρακτηρίζει «σημαντική χώρα» που η Ε.Ε. χρειάζεται αδιαμφισβήτητα προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να ανακόψει την παρουσία των διακινητών στο Αιγαίο και να διασφαλίσει τη φύλαξη των ευρωπαϊκών και ελληνικών συνόρων με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνει η «SZ», η Σύνοδος του Μαρτίου έχει επιπροσθέτως ιδιαίτερη σημασία για τη Γερμανίδα καγκελάριο, διότι χρονικά θα προηγηθεί των κρίσιμων τοπικών εκλογών σε τέσσερα κομβικής σημασίας γερμανικά κρατίδια (σ.σ.: Έσση, Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο, Σαξονία-Άνχαλτ).

«Κυρώσεις στις χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη»

Συνέντευξη της αντιπροέδρου της CDU Γιούλια Κλέκνερ φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Rhein-Zeitung». Η Κλέκνερ, κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών και στενή συνεργάτιδα της καγκελαρίου Μέρκελ, εστιάζει στη στάση των λεγόμενων χωρών του Βίζεγκραντ στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

Η Γερμανίδα πολιτικός θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. τα οποία δεν δρουν εντός των ορίων της θεμελιώδους ευρωπαϊκής αρχής της αλληλεγγύης, τονίζοντας επίσης ότι χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν στο παρελθόν «επωφεληθεί μαζικά από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αναδιανομής».

Η κριτική της Κλέκνερ είναι σαφές ότι στρέφεται κατά της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, οι οποίες απαιτούν τη μείωση του αριθμού των προσφύγων μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αλλιώς, απειλούν με κλείσιμο των συνόρων τους, κάτι που αναμένεται να πλήξει πρωτίστως την Ελλάδα.

«Ο πιο σιχαμερός άνθρωπος»

Σε πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζεται η τελευταία εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, στην οποία ο παρουσιαστής επιτέθηκε λεκτικά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Προσβλητικά» χαρακτηρίζει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» τα λόγια του Λ. Λαζόπουλου και αναφέρεται εκτενώς στις αντιδράσεις που αυτά προκάλεσαν στο ελληνικό κοινό. «Ήδη κατά τη διάρκεια της εκπομπής σημειώθηκαν ισχυρές αντιδράσεις. Στο Twitter οι θεατές αποκάλεσαν τον Λαζόπουλο ρατσιστή» γράφει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και παραθέτει ενδεικτικά κάποια tweets από το κοινωνικό δίκτυο. «Το πιο συγκινητικό σχόλιο έγραψε ένας άνδρας με σωματική αναπηρία: “Έχω γεννηθεί με αυτό το πρόβλημα. Δεν το διάλεξα να είμαι έτσι. Ο Λαζόπουλος είναι ο πιο σιχαμερός άνθρωπος σε αυτόν τον πλανήτη”».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης