Συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων με επιχειρηματίες που έχουν στενή σχέση με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ έχει υπογράψει ο ΟΗΕ στο πλαίσιο των διεθνών προγραμμάτων βοήθειας.
Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της Guardian, πρόκειται για επιχειρηματίες με εταιρείες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε., γεγονός που δημιουργεί φόβους στους επικριτές τής Δαμασκού ότι πλέον τα προγράμματα βοήθειας εξυπηρετούν τους στόχους του το καθεστώτος.
Στη λίστα των εταιρειών αυτών, οι οποίες όπως προκύπτει από την έρευνα της βρετανικής εφημερίδας, έχουν εισπράξει σημαντικά ποσά από τον ΟΗΕ περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων η φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ιδρύσει η σύζυγος του Σύρου προέδρου Άσμα, καθώς και εταιρείες του στενού του συνεργάτη Ραμί Μακλούφ.
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του απαντά ότι έχει τη δυνατότητα συνεργασίας με έναν μικρό αριθμό επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν πάρει το «πράσινο φως» από το καθεστώς. Και ασφαλώς κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου τα χρήματα να δαπανηθούν όπως πρέπει.
«Οι επιλογές μας στη Συρία περιορίζονται σε ένα πάρα πολύ επισφαλές περιβάλλον, όπου είναι πραγματικά πρόκληση να βρεθούν επιχειρήσεις και εταίροι οι οποίοι επιχειρούν σε πολιορκημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές», δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού για να τονίσει ότι προτεραιότητα παραμένει να φθάσει η βοήθεια σε όσον το δυνατόν περισσότερους ευάλωτους αμάχους.
Πηγές εντός του ΟΗΕ παραδέχονται ότι η αποστολή βοήθειας στη Συρία είναι η πιο δαπανηρή και περίπλοκη που έχει αναλάβει ποτέ ο Οργανισμός. Ακόμη κι έτσι ωστόσο, οι επικριτές τονίζουν ότι η βοήθεια παρέχεται κατά προτεραιότητα στις περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα τα χρήματα αυτά να ενισχύουν τελικά ένα καθεστώς το οποίο είναι υπεύθυνο για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Σε κάθε περίπτωση, στις επίμαχες αποφάσεις που έπρεπε να λάβει ο Οργανισμός περιλαμβάνονται εκατοντάδες συμβόλαια από την έναρξη του εμφυλίου, το 2011, ορισμένα εκ των οποίων αναφέρει η Guardian.
Ειδικότερα, περισσότερα από 13 εκατ. δολάρια έχει πληρώσει συνολικά ο ΟΗΕ στην κυβέρνηση της Συρίας, για την ενίσχυση της γεωργίας. Η Ε.Ε. έχει απαγορεύσει τις εμπορικές συναλλαγές με το αρμόδιο υπουργείο, υπό τον φόβο της κακοδιαχείρισης των χρημάτων.
Τουλάχιστον τέσσερα εκατ. δολάρια έχει πληρώσει ακόμη ο ΟΗΕ στην κρατική εταιρεία διανομής καυσίμων, η οποία επίσης βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.
Πεδίο μεγάλης ανησυχίας για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας φαίνεται πως είναι και η εθνική τράπεζα αίματος, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Άμυνας του Άσαντ, και στην οποία ο ΠΟΥ έχει δαπανήσει περισσότερα από πέντε εκατ. δολάρια. Έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση η βρετανική εφημερίδα αποδεικνύουν ότι ανάμεσα στους δωρητές περιλαμβάνονται κι εκείνοι που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Συρία, όπως η Βρετανία.
Πέραν της χρηματοδότησης της φιλανθρωπικής οργάνωσης Syria Trust, την οποία έχει ιδρύσει η σύζυγος του Άσαντ (επίσης στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ και Ε.Ε.), σημαντικά ποσά φέρεται πως έχει λάβει και ο Ραμί Μακλούφ, φίλος και ξάδελφος του Άσαντ, αλλά και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Συρία. Ο Μακλούφ έχει λάβει από τη Unicef 267.933 μέσω της εταιρείας του Al-Bustan. Ιδιοκτησίας του είναι επίσης το δίκτυο τηλεπικοινωνιών Syriatel, στο οποίο ο ΟΗΕ έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον 700.000 δολάρια.
Συνολικά, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν κάνει συναλλαγές με τουλάχιστον 258 εταιρείες, εκ των οποίων πολλές συνδέονται με τον Άσαντ ή με πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του.