Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή τον Γεωργιανό πρωθυπουργό Ηρακλή Γκαριμπασβίλι ότι το Βερολίνο θα προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη στην προσπάθεια που καταβάλει το Τμπιλίσι προκειμένου να εξασφαλίσει την εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα αξίωσε η γεωργιανή κυβέρνηση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, είπε ο Γερμανός κυβερνητικής εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ. Κάλεσε να γίνουν προσπάθειες «άμεσα και με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα» για να εκπληρωθούν οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ παραχώρησε στην Ουκρανία και στη μικρή γειτονική της Μολδαβία καθεστώς χωρών υποψηφίων προς ένταξη, αλλά αποφάσισε η χορήγηση αυτού του καθεστώτος στη Γεωργία να συναρτηθεί με κάποιες προϋποθέσεις.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η καταπολέμηση της πολιτικής πόλωσης, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής κατά της διαφθοράς και η προώθηση της ελευθεροτυπίας.

Ακόμη, οι Βρυξέλλες αξίωσαν να υπάρξει «απολιγαρχοποίηση» — με τον νεολογισμό αυτό απαίτησε να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια για να μειωθεί η επιρροή των λεγόμενων ολιγαρχών στην οικονομική και πολιτική ζωή της Γεωργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Οκτώβριο η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει έκθεση που θα αποτελέσει θεμέλιο για τη λήψη περαιτέρω αποφάσεων όσον αφορά την σύσφιγξη των σχέσεων και την προοπτική εισδοχής της χώρας στην ΕΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης