Η Γερμανίδα υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Άνα Λίρμαν, εξέφρασε την Τρίτη «αμφιβολίες» σχετικά με την ικανότητα της Ουγγαρίας να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024, απηχώντας τις ανησυχίες ευρωβουλευτών.

Η Ουγγαρία, υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, «είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένη στην ΕΕ εξαιτίας προβλημάτων που συνδέονται με το κράτος δίκαιου τα οποία είναι πραγματικά σοβαρά», σχολίασε η Λίρμαν με την ευκαιρία της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ομολόγων της στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανίδα υπουργός υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία «αφήνει ακόμη να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με τη στήριξή της προς την Ουκρανία στον βίαιο επιθετικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία».

«Για τον λόγο αυτό έχω αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ουγγαρίας να φέρει εις πέρας την προεδρία του Συμβουλίου», συνέχισε.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Βόπκε Χούκστρα, επίσης δήλωσε ότι νιώθει «άβολα» με την προοπτική η Ουγγαρία να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ. «Αυτό αισθανόμαστε όλοι», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας, Γιούντιτ Βάργκα, υπερασπίστηκε την ικανότητα της χώρας της να αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. Η Βουδαπέστη είχε αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η Βάργκα επέκρινε «την πολιτική πίεση» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο πρόκειται να ψηφίσει την Πέμπτη επί απόφασης για το θέμα, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση αυτή «παράλογη».

Πώς η κυβέρνηση του Ορμπάν «μπορεί να εκπληρώσει με αξιόπιστο τρόπο το καθήκον της, με δεδομένη την έλλειψη σεβασμού προς το δίκαιο και τις αξίες της ΕΕ;», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο προσχέδιο της απόφασης, το οποίο ζητεί από το Συμβούλιο της ΕΕ «να βρει λύση το συντομότερο δυνατό».

Το προσχέδιο κατέθεσαν κάποιες από τις βασικές πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), το Renew Europe, οι Πράσινοι και η Ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL).

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά και τις απόπειρές της να πλήξει την ελευθερία του Τύπου και της δικαιοσύνης. Η ΕΕ έχει αναστείλει την καταβολή δισεκατομμυρίων ευρώ σε ευρωπαϊκούς πόρους που θα έπρεπε να έχει λάβει η Βουδαπέστη.

Επιπλέον, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ορμπάν αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο και επικρίνει την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης