Παρά τις κραυγές και τις «ηρωικές» προβλέψεις αμερικανών στρατηγών εν αποστρατεία πώς η Ρωσία θα καταστραφεί αν εξαπολύσει επίθεση με τακτικά πυρηνικά στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν προφανώς αποφάσισε να επαναφέρει τη λογική στα κέντρα αποφάσεων της Ουάσιγκτον. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε πώς για πρώτη φορά από την κρίση της Κούβας του 1962 η ανθρωπότητα είναι στο υψηλότερο σημείο επικινδυνότητας για την έκρηξη ενός πυρηνικού ολέθρου. Αυτός και μόνον ο παραλληλισμός αποκαλύπτει το μέγεθος της παγκόσμιας γεωπολιτικής κρίσης αλλά και τα αδιέξοδα στις πολιτικές που ακολουθούνται από όλους τους εμπλεκομένους στον πόλεμο της Ουκρανίας. Είτε πρόκειται για τη Ρωσία και τους συμμάχους της, είτε πρόκειται για τις ΗΠΑ, τη Δύση και το ΝΑΤΟ.

Τις προηγούμενες ημέρες, συνταξιούχοι αμερικανοί στρατηγοί και τηλεοπτικοί αναλυτές ανέπτυσσαν την θεωρία περί επικείμενης καταστροφής της Ρωσίας σε περίπτωση που ο Πούτιν χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά στην Ουκρανία. Συγκρατημένος ωστόσο ο Χένρι Κίσσινγκερ στα 99 του χρόνια αν και συμφωνεί με αυτήν την θεωρία εκτίμησε πως θα ήταν καλύτερα να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο επαναλαμβάνοντας εμμέσως πλην σαφώς πώς η Δύση (και οι ΗΠΑ) θα πρέπει να παίρνουν πολύ στα σοβαρά το τι λέει και το τι εννοεί, αλλά και ποια είναι τα γεωπολιτικά δεδομένα που αφορούν και την ασφάλεια της Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε την Πέμπτη ότι οι απειλές της Ρωσίας περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία εγείρουν κίνδυνο «αποκάλυψης» για τον κόσμο, για πρώτη φορά μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

«Δεν είχαμε βρεθεί αντιμέτωποι με την προοπτική αποκάλυψης από τις ημέρες του Αμερικανού πρώην προέδρου Τζον Κένεντι και την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στη Νέα Υόρκη. Προειδοποίησε ακόμη πως ο Ρώσος ομόλογός του «δεν αστειεύεται» όταν διατυπώνει τέτοιες απειλές.

«Υπάρχει, για πρώτη φορά από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, άμεση απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν τον ίδιο δρόμο που έχουν αυτή τη στιγμή», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη 14η ως την 28η Οκτωβρίου 1962, η κρίση των πυραύλων που είχαν εγκατασταθεί στην Κούβα από τη Σοβιετική Ένωση κι εντοπίστηκαν από τις ΗΠΑ τρομοκράτησε όλο τον πλανήτη, καθώς προκάλεσε φόβους ότι θα ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος.

Εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης, που ενισχύεται από τη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά την 21η Σεπτεμβρίου.

Δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» στο οπλοστάσιο της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει τη Δύση, την οποία κατηγόρησε πως θέλει να «καταστρέψει» τη χώρα του. «Δεν πρόκειται για μπλόφα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ειδικούς, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα, μικρότερης ισχύος από ό,τι τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Όμως ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως ακόμη και η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου θα απειλούσε να προκαλέσει ευρύτερη ανάφλεξη. «Δεν νομίζω πως θα μπορούσες εύκολα να (χρησιμοποιήσεις) τακτικό πυρηνικό όπλο χωρίς να καταλήξεις να προκαλέσεις πυρηνικό Αρμαγεδδώνα», έκρινε.

Είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν αστειεύεται όταν μιλάει για την πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών ή βιολογικών ή χημικών όπλων» διότι ο ρωσικός στρατός «θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν τα πάει τόσο καλά στον πόλεμο», υποστήριξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι η πόρτα της εξόδου του Πούτιν», είπε ακόμα ο Τζο Μπάιντεν. «Πώς μπορεί να βγει;», συνέχισε, αναφερόμενος στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πώς θα μπορούσε να το κάνει με τρόπο που δεν θα υποστεί πλήγμα η υπόληψή του και δεν θα χάσει μεγάλο μέρος της εξουσίας του στη Ρωσία;».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης