Δεν πρόκειται για οικονομική πολιτική. Είναι η συλλογική τιμωρία των αμάχων. Πρόκειται για πράξη βιολογικού πολέμου εναντίον παιδιών, ηλικιωμένων και ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ακόμα και πριν από την πανδημία, οι Ιρανοί πολίτες υπέφεραν και πέθαιναν λόγω των κυρώσεων από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Human Rights Watch, «οι τρέχουσες οικονομικές κυρώσεις, παρά τις ανθρωπιστικές εξαιρέσεις, προκαλούν περιττή ταλαιπωρία στους Ιρανούς πολίτες που πλήττονται από μια σειρά ασθενειών και ιατρικών καταστάσεων».

Άρθρο στο ιατρικό περιοδικό The Lancet κατέληγε τον Νοέμβριο του 2018 ότι οι κυρώσεις «θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μείωση της επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο».

Ιρανός γιατρός που ασκεί πυρηνική ιατρική έγραψε σε άλλο ιατρικό περιοδικό ότι οι κυρώσεις έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την προμήθεια ιατρικών εταιρειών, καθώς η πυρηνική ιατρική περιπλέκεται περαιτέρω από τη χρήση υλικού που απαγορεύεται για το Ιράν.

Το συμπέρασμα: «Οι πιο κρίσιμοι ασθενείς έχουν επηρεαστεί από τα χειρότερα συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ασθενών με καρκίνο, αιμοφιλία, καρδιαγγειακές παθήσεις, άσθμα και επιληψία».
Αυτό ήταν πριν από την πανδημία. Και τώρα;

«Το Ιράν είναι η Ιταλία» δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών, «μόνο σε στεροειδή».
Ο ιρανικός λαός στερείται κρίσιμων ιατρικών προμηθειών ακόμα και όταν η πανδημία πλήττει πλήρως. Οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στους ηγέτες του Ιράν, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Στόχος είναι οι πολίτες, οι οποίοι δεν παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και επομένως το αμερικανικό δίκαιο.

Παραβιάζεται όμως σαφώς ο ηθικός νόμος.

Πηγή: Free Speech TV

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης