Η Λευκορωσία αντιμετωπίζει ήδη μία περίπλοκη και επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη κρίση στο εσωτερικό της και ακόμη και σε απώλεια κυριαρχίας.

Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που όλοι πρέπει να γνωρίζουν για αυτήν τη χώρα:

Ο Λουκασένκο δεν ήταν πιο φιλόσοφος από τον Γιανουκοβιτς. Αυτό είναι κρίσιμο. Ο Λουκασένκο ήταν πάντα υπέρ του Λουκασένκο, όχι υπέρ της Ρωσίας.Τόσο η Δύση όσο και ο Λουκασένκο θέλουν να πουν ότι η Λευκορωσία είναι ο μόνος πραγματικός Ρώσος σύμμαχος.

Αυτό είναι ψεύτικο. Τεχνικά, η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι υπερεθνικά συνδικάτα. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ο Λουκασένκο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την ιστορική ταυτότητα μεταξύ του ρωσικού και του λευκορωσικού λαού για να απαιτήσει από τη Ρωσία να τον βοηθήσει ξανά και ξανά. Και μέχρι πρόσφατα, η Ρωσία το έκανε.

Ως χώρα, η Λευκορωσία είναι ένα σχεδόν τέλειο αστυνομικό κράτος με εξαιρετικά ικανή και φοβισμένη KGB (ναι, στη Λευκορωσία κράτησαν το όνομα) που ελέγχει τα πάντα και όλους.

Όσον αφορά στο Κρεμλίνο, πάντα ήθελε να προωθήσει την επανένωση με τη Λευκορωσία, αλλά αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε πλήρως λόγω τακτικών προβλημάτων, ακόμη και κρίσεων, μεταξύ της Μόσχας και του Μινσκ.

Η Ρωσία έριξε τεράστια χρηματικά ποσά για να αποτρέψει τη συντριβή της κοινωνίας της Λευκορωσίας.
Η  Λευκορωσία είναι πραγματικά πολύ φτωχή χώρα με πολύ περιορισμένους πόρους. Για τη Ρωσία, ωστόσο, η Λευκορωσία είναι ένας κρίσιμος στρατιωτικός σύμμαχος, ο οποίος παίζει κεντρικό ρόλο στα ρωσικά αμυντικά σχέδια.

Εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα επιτύχουν στον έλεγχο της χώρας, αυτό θα είναι μια σημαντική στρατηγική απειλή για τη ρωσική ασφάλεια.

Το πρώτο λογικό βήμα για τις αρχές της Λευκορωσίας έπρεπε να ήταν ο Λουκασένκο να καλέσει τον Πούτιν και να ζητήσει εξηγήσεις.

Ωστόσο, αντί να συνεργαστεί με τους Ρώσους, ο Λουκασένκο απλώς έδωσε μακρά συνέντευξη σε έναν από τους πιο ταλαντούχους και πιο ηθικά αμφίβολους δημοσιογράφους της Ukie, Ντμίτρι Γκόρντον (ο οποίος με υπερηφάνεια δηλώνει ότι είναι πράκτορας μυστικών υπηρεσιών).

Αλλά τα πράγματα χειροτέρευσαν. Ο Λουκασένκο, για άλλη μια φορά, συμμετείχε στις τυπικά μακρόχρονες αντιδράσεις εναντίον της Ρωσίας.

Από αυτές τις ενέργειες έγινε αμέσως σαφές στους Ρώσους ότι ο Λουκασένκο έπαιζε ένα βρώμικο παιχνίδι τις τελευταίες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Πρώτος λόγος: Με απλά λόγια – η δημοτικότητα του Λουκασένκο μειώνεται τόσο γρήγορα όσο το διαθέσιμο εισόδημα των Λευκορώσων.
Δεύτερος λόγος: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται σαφώς σε ένα σημαντικό στρατηγικό σχέδιο για να καταλάβουν τον έλεγχο της Λευκορωσίας.
Λόγος τρίτος: Το σημερινό κράτος της Λευκορωσίας δεν είναι βιώσιμο και ουδέποτε υπήρξε.

Η αλήθεια είναι ότι η Λευκορωσία είναι εντελώς τεχνητή χώρα, πολύ πιο τεχνητή ακόμη και από την Ουκρανία και δεν μπορεί να επιβιώσει από μόνη της.

Ούτε μπορεί να ελπίζει να επιβιώσει για πάντα με ρωσική βοήθεια. Και ενώ η εξέταση των ριζών του ουκρανικού εθνικισμού είναι σημαντική και ενδιαφέρουσα, παρόμοια άσκηση είναι άχρηστη στην περίπτωση της Λευκορωσίας, δεδομένου ότι ο Λευκορωσικός εθνικισμός είναι πραγματικά ιστορικά τεχνητός και πέρα από τα δυτικά ιδεολογικά δόγματα.

Και οπωσδήποτε η CIA είναι πολύ καλή σε κάποια πράγματα, είναι πραγματικά παγκόσμιοι μάστερ στην τέχνη της διαφθοράς αξιωματούχων και αυτό μπορεί να συνέβη ήδη στη Λευκορωσία.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης